Zaštita uljane repice od repičinog sjajnika (Meligathes aeneus)

Savjetuje se poljoprivrednim proizvođačima da u najtoplijem dijelu dana pregledaju usjeve uljane repice na prisustvo odraslih jedinki repičinog sjajnika. Naglo otopljenje u prethodnih nekoliko dana, dovelo je do masovne pojave ove štetočine, što je izazvalo veliku zabrinutost kod poljoprivrednika. Repičin sjajnik prezimljava u zemljištu, a kada temperatura naraste do 8ºC počinje da izlazi iz zemljišta. Masovna pojava je na temperaturama od 15 ºC. Najveće štete od repičinog sjajnika nastaju dok se ne otvore cvjetni pupoljci kojima se štetnik hrani. Čim se cvjetovi otvore, on se hrani polenom i više ne pričinjava štete.
Vrijeme zaštite određuje se na osnovu vizuelne procjene i na osnovu faze u kojoj se uljana repica nalazi. Ukoliko se utvrdi prisustvo 0,8-1 sjajnika po cvasti u fazi početka obrazovanja pupoljaka na terminalnim cvastima ili 1-1,5 sjajnik u fazi kada su pupoljci još nediferencirani i zbijeni u cvasti, preporučuje se primena nekog od insekticida:
– Konzul (0,75-1 l/ha),
– Antocid D (0,75-1 l/ha),
– Nurrele-D (0,75-1 l/ha),
– Despot (0,75-1 l/ha),
– Corelle-D (0,75-1 l/ha),
– Fastac 10 EC (0,1 l/ha),
– Decis 2,5 EC (0,2-0,3 l/ha),
– Karate Zeon (0,25-0,35 l/ha).
Efikasnost insekticida je bolja ako se sa njima primjeni neki od okvašivača, npr. Inex (0,3 l/ha).
Kada procvjeta više od 50 % biljaka uljane repice smatra se da tretiranje nije opravdano. U toku cvjetanja zabranjena je upotreba insekticida.
Preporuka poljoprivrednicima je da prate prisustvo štetočine i temperature za naredni period i da u najtoplijem dijelu dana obave tretman navedenim insekticidima.
Poslednjih nekoliko godina utvrđena je rezistentnost repičinog sjajnika na neke insekticide iz grupe piretroida (Karate Zeon, Fastac, Decis…), ali treba imati u vidu da piretroidi znatno bolju efikasnost ispoljavaju na nešto nižim temperaturama.
S tim u vezi, savjetuje se proizvođačima da se konsultuju sa stručnim licima oko izbora i primjene navedenih preparata.