Заштита уљане репице од репичиног сјајника (Meligathes aeneus)

Савјетује се пољопривредним произвођачима да у најтоплијем дијелу дана прегледају усјеве уљане репице на присуство одраслих јединки репичиног сјајника. Нагло отопљење у претходних неколико дана, довело је до масовне појаве ове штеточине, што је изазвало велику забринутост код пољопривредника. Репичин сјајник презимљава у земљишту, а када температура нарасте до 8ºC почиње да излази из земљишта. Масовна појава је на температурама од 15 ºC. Највеће штете од репичиног сјајника настају док се не отворе цвјетни пупољци којима се штетник храни. Чим се цвјетови отворе, он се храни поленом и више не причињава штете.
Вријеме заштите одређује се на основу визуелне процјене и на основу фазе у којој се уљана репица налази. Уколико се утврди присуство 0,8-1 сјајника по цвасти у фази почетка образовања пупољака на терминалним цвастима или 1-1,5 сјајник у фази када су пупољци још недиференцирани и збијени у цвасти, препоручује се примена неког од инсектицида:
– Kонзул (0,75-1 l/ha),
– Антоцид Д (0,75-1 l/ha),
– Нурреле-Д (0,75-1 l/ha),
– Деспот (0,75-1 l/ha),
– Цорелле-Д (0,75-1 l/ha),
– Фастац 10 ЕЦ (0,1 l/ha),
– Децис 2,5 ЕЦ (0,2-0,3 l/ha),
– Kарате Зеон (0,25-0,35 l/ha).
Ефикасност инсектицида је боља ако се са њима примјени неки од оквашивача, нпр. Инеx (0,3 l/ha).
Kада процвјета више од 50 % биљака уљане репице сматра се да третирање није оправдано. У току цвјетања забрањена је употреба инсектицида.
Препорука пољопривредницима је да прате присуство штеточине и температуре за наредни период и да у најтоплијем дијелу дана обаве третман наведеним инсектицидима.
Последњих неколико година утврђена је резистентност репичиног сјајника на неке инсектициде из групе пиретроида (Kарате Зеон, Фастац, Децис…), али треба имати у виду да пиретроиди знатно бољу ефикасност испољавају на нешто нижим температурама.
С тим у вези, савјетује се произвођачима да се консултују са стручним лицима око избора и примјене наведених препарата.