Сваки произвођач, који уради третман соје након сјетве, а прије ницања може бити мало мирнији од оних који то нису урадили па морају бити на опрезу јер је вријеме сузбијања корова од пресудне важности.

Међутим, овим третирањем се не уништавају вишегодишњи широколисни корови.

Сем тога, због превише падавина третмани послије сјетве, а прије ницања, могу изазвати проблем  на лакшим земљиштима, у виду фитотоксичности на младим биљкама соје.

То су разлози због којих се произвођачи соје све више окрећу ка post-em примјени, односно примјени фолијарних хербицида.

С друге стране пак, високе или ниске температуре могу, исто тако, бити проблем за третирање преко листа.

На ове промјене не можемо утицати, а дјеловање хербицида зависи од временских прилика па је на произвођачу да се избори са свим недостацима и узме у обзир одређене предности како би најбоље и у право вријеме обавио заштиту.

Основно правило за добру заштиту соје је да је третирате онда кад корове можете видјети тек кад чучнете. Веома је битно не дозволити коровима да очврсну кад их је немогуће потпуно сузбити. Може се само мало успорити њихов пораст, а кад се опораве онда престигну соју. Зато је прво прскање пресудно и оно се углавном своди на два до три дана у току прољећа.

Кад корови достигну висину да их можете видјети из стојећег става, онда је касно за успјешну заштиту.

Кад корове видимо из аута, онда заштиту не треба ни обављати јер ће бити прекасно.

Значи чекање неког повољног тренутка за третирање је једнако опасно као и сами корови.

Третирање соје против широколисних корова је најбоље обавити у два пута јер се на тај начин много боље контролишу корови који стално расту као што су амброзија и пепељуга које представљају опасан коров у соји.

Прво третирање се обавља кад ова два корова нарасту између два и три сантиметра. Најчешћа грешка се прави да се сaчека да изникну сви корови или да свака биљка соје развије прву тролиску. Соја је отпорнија на хербициде кад је мања, него кад порасте.

Друго третирање се обично изводи двије недеље послије првог, мада право вријеме диктирају новоизрасли корови (2-3 cm), као и временске прилике.

Ако је сушно вријеме онда може проћи и три недеље, а ако је кишна година онда се друго третирање може обавити одман након десет дана послије првог.

Поред времена третирања, други битан фактор за успјешну заштиту је избор хербицида којег тржиште нуди у великом броју. Без обзира о ком средству се ради и колико год га произвођач рекламирао као најбоље рјешење за заштиту соје од корова, треба бити обазрив да се поред корова не оштети и соја.

Соја је можда и најбољи показатељ, кад је избор хербицида у питању, да не постоји скупа и јефтина заштита биља, већ успјешна и неуспјешна.

Важно је знати:

  • Никад не додавати фолијарна ђубрива са средствима против широколисних корова у соји и
  • Не треба мијешати средства против широколисних и усколисних корова јер би могло доћи до задржавања вишка средстава на листовима соје, а на тај начин и њеног оштећења.

Зато пазите: једна грешка са хемијским средством и поправке нема

 

Уколико су се неки произвођачи опредијелили за органску производњу соје, онда могу користити само она хемијска средства која су регистрована за ту намјену.

 

 

Оставите одговор