За високе приносе поврћа неопходно је произвести квалитетан расад. Да бисмо то постигли неопходна је адекватна заштита расада.

Расад паприке, парадајза, купуса, краставца… подложни су нападу гљива, бактерија и вируса који проузрокују симптоме полијегања, пјегавост, шаренило и коврџавост листова.

Најчешћа појава је, ипак, полијегање расада коју изазива група фитопатогених гљива. Претјерано заливање расада је један од узрока ове појаве и честа грешка у производњи расада. Такве биљке често пате јер лоше и тешко експлоатишу воду и хранљиве материје, а истовремено се стварају повољнији услови за развој патогених гљивица које се налазе у површинском слоју земљишта, изазивајући инфекцију младих и ослабљених биљака које полијежу, а често и потпуно пропадају, ако се не изврши заштита.

Да би се ово спријечило треба користити дезинфиковано сјеме и дезинфикован супстрат, а биљкама омогућити умјерено заливање, довољно свјетлости и редовно провјетравање леја или пластеника гдје се расад производи.

Уколико се болест ипак појави, обољеле биљке треба почупати и уклонити, а огољела мјеста и преостале биљке треба третирати фунгицидом (најчешће је то превикур). Зато се прво третирање (заливањем) препоручује одмах послије сјетве, а друго кад биљка порасте око 10 cm.

Претпостављам да су озбиљни произвођачи расада до сад већ обавили прво, а неки, у зависности развијености биљака, и друго третирање. Друго третирање се може обавити и послије пикирања. Овом приликом се може додати и одговарајући инсектицид за заштиту од штетних инсеката.

Треће третирање заливањем се обавља, комбинацијом истих средстава, приликом расађивања и то тако да се коријен биљке добро натопи и заштити од напада штетних организама на расађеном мјесту. Овако припремљен расад ће се лакше укоријенити и боље поднијети стрес при изношењу из заштићеног простора, односно расађивању на стално мјесто.

Поред полијегања расада на младим биљкама се могу појавити и други изазивачи болести као нпр. пламењача, пепелнице, пјегавости лишћа и трулежи, па се поред фунгицида на бази пропомокарба и пропомокарба плус фоситил против полијегања, препоручују и фунгициди на бази манкозеба, металаксила-М, пираклостробина плус боскалид, итд.

Поред тога, младе биљке су неотпорне и на многобројне  штеточине које се јављају нарочито кад су зиме благе (лисне ваши, бувач, бијела мушица,трипси, жичњаци, пужеви и ровци).

Није ријетка појава да расад нападну пужеви који оштећују лисно ткиво на начин да га гризу и праве отворе на њему. У овом случају се може примјенити препарат за сузбијање пужева тако што се исти стави око биљака, по крајевима леја, између редова, само не директно на биљку. У ту сврху може послужити и пепео дрвета који пужевима одузима слуз, након чега они дехидрирају и престају да се крећу.

Јако је битно на вријеме уочити и сузбити ове, али и све друге штеточуне које нападају младе биљке. Зато се препоручује, ради праћења појаве штетних инсеката,  качење жутих и плавих љепљивих плоча у пластенику или изнад топлих леја. Ако се исти примјете у јачем интензитету, требало би примјенити неки од инсектицида регистрованих за ову намјену. То су најчешће инсектициди на бази активних материја као што су ацетамиприд,имидаклоприд,пирипроксифен….

Произвођачи који се баве органском производњом треба да користе средства која су дозвољена за овај начин производње, а препоручују се микробиолошки препарати, ако је то могуће.

ЗАПАМТИТЕ: Само добро припремљен расад ће обезбиједити висок принос и добар квалитет плодова.