ЈАБУKА – Јабука се на већини локалитета налази у фази C (отварање пупољака). Прве падавине су најављене за период петак – понедељак 12 – 15. март.

Према резултатима прегледа дозрелости аскоспора V.inaequalis, у претходној седмици регистрована је дозрелост од 5,2 % па се предвиђа да постоје услови за инфекцију са првим падавинама, посебно у засадима у којима је у претходној сезони регистрована појава симптома чађаве краставости и у засадима / сортама у којима је јабука у поодмаклим фенофазама развоја (C3).

Узгајивачима се препоручује да прије најављених падавина, у четвртак 11. марта обаве превентивни третман комплетног засада са препаратима на бази бакра (Kocide 2000, Nordox 75WG, Cuprozin и др.) у препорученим дозама.

KРУШKА – Kрушка се на већини локалитета налази у фази отварања пупољка (С) до појаве првих видљивих гроња (D). Прве падавине су најављене за период петак – понедељак 12 – 15. март. Прије најављених падавина, савјетује се превентивна заштита крушке. У засадима који нису ушли у D фазу могу се примјенити препарати на бази бакра ( Кocide 2000, Nordox 75WG, Cuprozinи др.). У засадима који су ушли у фазу D, савјетује се примјена препарата на бази метирама (Polyram DF) или манкозеба (Dithane, Pencozeb и др.).

Због превенције појаве бактериоза, препоручује се примјена умањених доза бакра до фазе цвјетања.

У засадима са историјом појаве ериофидне гриње, примјенити неки од акарицида у препорученој дози.

ШЉИВА – Шљива се тренутно налази у фази B (видљиви цвјетни балони) до фазе D (размакнути цвијетни балони). Прве падавине су најављене за период петак – понедељак 12 – 15. март. Прије најављених падавина, савјетује обављање превентивне заштите шљиве. У засадима који су у B фази могу се примјенити препарати на бази бакра (Кocide 2000, Nordox 75WG, Cuprozin и др.). У засадима који су ушли у D фазу, савјетује се примјена препарата на бази метирама (Polyram DF) или манкозеба (Dithane, Pencozeb и др.)