Заштита јабуке, крушке и шљиве пред предстојећу кишу

У већини крајева Републике Српске, најављене су падавине  за период oд недељe 12. до уторка 14. маја, због чега је потребно заштитити засаде јабуке, крушке и шљиве. У засадима јабуке и крушке, у којима је од претходне заштите пало 20 мм кише, или је прошло више од 4 дана, може се сматрати да је претходна заштита испрана и да је потребно поновити третман.

Прије најављене кише, воћарима се савјетује заштита воћњака са контактним препаратима на бази дитианона или каптана у комбинацији са неким системичним препаратом. Због најављеног пада температуре, уз заштиту је потребно додати неки од препарата на бази аминокиселина.

У Златном Делишесу, због постојања ризика од појаве рђасте превлаке на плодовима, прије најављеног захлађења савјетује се примјена препарата на бази гиберелина и каолинске глине.

У засадима шљиве, савјетује се вршење заштите у оним засадима у којима није извршена било каква заштита током протеклог кишног периода и то са препаратима на бази каптана у препорученој дози назначеној на етикети производа.