ЈАБУKА – На већини локалитета на подручју ПЈ Приједор, јабука се налази у фенофази С3 („мишије уши“) до фенофазе D(„збијени букетић“). Предстојеће падавине очекују се у сриједу 30.04.2022. у послијеподневним или вечерњим часовима. Према информацијама добијеним од РХМЗРС, у сјеверозападном дијелу Републикр Српске, крајем седмице очекује се захлађење праћено снијегом, а падавине се очекују до недјеље.

Последњим прегледом аскоспора на локалитету Јелићи, општина Градишка, на узорку од 30 листова, извршеним у четвртак 24. априла, утврђено је присуство зрелих аскуса у псеудотецијама V.inaequalis, али није детектовано присуство зрелих аскоспора. Разлог овоме је вјероватно суво вријеме и одсуство падавина у претходном периоду.
Због најављених падавина, узгајивачима јабуке савјетује се обављање превентивне заштите у уторак 29.03. у вечерњим часовима или у сриједу 30.03. у јутарњим часовима. У циљу заштите од проузроковача пјегавости листа и краставости плодова јабуке (Veturia inequalis), савјетује се примјена препарата на бази метирама (нпр. Polyram DF) у дози од 2 – 3 kg/hа. У засадима у којима је евидентирано присуство цвјетоједа (Anthonomus pomorum) или савијача листа, препоручује се додавање инсектицида на бази ламбда-цихалотрина (нпр. Karate Zeon, Kozak и др.) или делтаметрина (Polux, Decis 100EC и др.) у дози назначеној на етикети производа. У засадима који имају негативну историју појаве пепелнице, наведеним препаратима додати неки од препарата на бази сумпора (Kumulus DF, Thiovit Jet, Pepelinи сл.) у дози од 2,0 kg/hа.
Фолијарну исхрану јабуке вршити са комбинацијом препарата на бази азота, магнезијума и микроелеманата. У циљу кондиционирања биљака, посебно имајући у виду најављено захлађење, примјенити неки од препарата на бази алги (Ascophyllum nodsum)

KРУШKА – На већини локалитета на подручју ПЈ Приједор крушка се, у зависности од сорте и позиције локалитета, налази у фенофази D „збијени букетић“ до фенофазе Е “отворени букетић“. Предстојеће падавине очекују се у сриједу 30.04.2022. у послијеподневним или вечерњим часовима. Према информацијама добијеним од РХМЗРС, у сјеверозападном дијелу РС крајем седмице очекује се захлађење праћено снијегом, а падавине се очекују до недјеље.
Због најављених падавина, узгајивачима крушке савјетује се обављање превентивне заштите у уторак 29.03. у вечерњим часовима или у сриједу 30.03. у јутарњим часовима. У циљу заштите од проузроковача пјегавости листа и краставости плодова крушке (Veturia pyrina), савјетује се примјена препарата на бази метирама (нпр. Polyram DF) у дози од 2 – 3 kg/hа. У засадима у којима је у претходним сезонама евидентирана појава ерифидне гриње (Eryophes pyri), савјетује се додавање препарата на бази сумпора сумпора (Kumulus DF, Thiovit Jet, Pepelinи сл.) у дози од 3,0 kg/hа.
Имајући у виду погодне услове за развој бактериоза, узгајивачима крушке се савјетује редовно додавање у комбинацију за заштиту неког од препарата на бази хелатног бакра (нпр. препарат Scudo и сл.) или бакарног хидроксида у дози од 0,5 kg/hа (нпр. Kocide 2000 и сл.). Прије примјене савјетује се обавезно провјеравање декларације производа о могућности мијешања бакра са другим препаратима који се користе у обављању заштите.
Третмане против крушкине буве позиционирати након најваљеног захлађења.
У циљу кондиционирања засада, савјетује се примјена препарата из групе фосфита на бази фосетил алуминијума или калијум фосфита, водећи рачуна о компатибилности препарата као и примјена препарата на бази алге Ascophyllum nodosum. Скрећемо пажњу да се не препоручује мијешање препарата из групе фосфита са аминокиселинама.

ШЉИВА – На већини локалитета на подручју ПЈ Приједор крушка се, у зависности од сорте и позиције локалитета, налази у фенофази D („Раздвојене главице“) до фенофазе Е („видљиви стубићи тучка“). Због најављених падавина, узгајивачима шљиве савјетује се обављање превентивне заштите у уторак 29.03. у вечерњим часовима или у сриједу 30.03. у јутарњим часовима. У циљу заштите од проузроковача сушења цвjетова, грана и гранчица коштичавог воћа (Monilia laxa), савјетује се примјена препарата на бази ципродинила (нпр. Neon, Chorus 50WG) у дози од 0,5 l/hа или пириметанила (нпр. Pehar, Pyrus и др.) у дози од 1,5 – 2,0 l/hа .
У циљу кондиционирања засада шљивем савјетује се додавање препарата на бази алге Ascophyllum nodosum. У засадима који још нису ушли у фенофазу цвјетања, може се обавити фолијарна прихрана препаратима на бази азота, магнезијума и микроелемената, посебно имајући у виду прихрану бором.
У засадима који су ушли у цвијетање, скрећемо пажњу воћарима да поведу рачуна о заштити пчела!