ЈАБУКА, КРУШКА – Од последње заштите (понедељак) прошло је 6 дана. У засадима у којима су у протеклих два дана регистроване падавине препоручује се вршење куративног третмана чим се стекну услови за улазак у парцелу (недеља 17.05. или понедељак 18.05.). Препоручује се кориштење препрата на бази дитинаона (Delan 700WG, Galileo и др.) у комбинацији са препаратом на бази дифенконазона (Score 250EC, Sekvenca и др.). С обзиром на присутан проблем са набавком препарата на бази дитианона, као замјена се може користити неки од препарата на бази каптана (Kaptan 50WP = 3,0 кг/ха; Kaptan 80WG = 2,0 кг/ха и др.). У засадима у којима има проблема са пепелницом, наведеним препаратима додати препарат на бази сумпора (Кumulus, Kossan и др.) у дози назначеној на етикети производа.
Напомињемо да је последњим прегледом 18 листова јабуке, са 54 псеудотеција уочено је К3-24,К4-27,К4и -23 што показује дозријелост од 83,3% и испражњеност псеудотеција од 42,6%. Ово указује је предстојећи третман од изузетног значаја за заштиту од V.inaequalis и да треба посветити пуну пажњу квалитету апликације.

Предстојећа киша најављена је за уторак 19.05. па је ово уједно и превентивни третман за потенцијалне инфекције током наредне кише.

Оставите одговор