Задруга “Агронова”: Наш пасуљ је веома квалитетан и интересантан за ресторане

У понедељак је у дубичком селу Личани одржана манифестација “Дани пасуља”. На парцели домаћина Драшка Влајнића и у организацији Пољопривредне задруге “Агронова” из Новог Града приказано је машинско скидање и чишћење пасуља, те су представљени резултати рада и даљи планови  Задруге када је у питању организована производња пасуља и других култура.

Ријеч је о новооснованој Задрузи, која је за веома кратак период свог постојања и рада постигла значајне резултате. Манифестацији су, поред чланова Задруге присуствовали и други заинтересовани произвођачи, представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Републике Српске, представници општина…

-За нешто више од годину и по дана постојања и рада Задруге успјели смо организовати респектабилну производњу пасуља са својим кооперантима и другим произвођачима. Поред тога, успоставили смо и откуп воћа и поврћа, прије свега јабуке, јагоде, затим паприке, лука, купуса и других култура. Радимо искључиво са локалним произвођачима, при чему је подручје дјеловања Задруге проширено и ван граница општине Нови Град, према Kрупи на Уни, Приједору, Оштрој Луци, Kостајници и Kозарској Дубици – рекао је директор Задруге Дарко Вујановић.

Иначе, ове године је у организацији Задруге засијано 16 хектара пасуља, при чему је 6 хектара у кооперантској производњи, док се остатак односи на уговорену производњу. Гајене су сорте попут зеленог голубка и шареног пасуља, при чему је квалитет пасуља задовољавајући, иако је производња претрпјела значајне штете током мајских поплава.

Могућност приказаног машинског чишћења пасуља у многоме олакшава посматрану производњу, на начин да вишеструко убрзава поменуту операцију и у великој мјери смањује потребу за људским радом.

Потребно је напоменути како је ове године десет коопераната Задруге подржано кроз Програм развоја руралне конкурентности (РЦДП), пројекта који се финансира из средстава Међународног фонда за рурални развој (ИФАД), а којег имплементира Јединица за координацију пројеката при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Када је у питању пласман пасуља, али и других култура на тржиште, задруга “Агронова” има веома интересантан и успјешан концепт дјеловања. Највећи дио производње је усмјерен према великим купцима – ресторанима. При томе, циљно тржиште су велика предузећа која посједују ресторане и припремају храну за своје раднике. Поред тога, у наредном периоду ће се обухватити и сегмент тржишних ланаца, како би производи Задруге били доступни и другим потрошачима.

– Наш пасуљ је веома квалитетан и интересантан за ресторане. Брзо се кува, буде готов за два сата. Испорука према купцима се врши сваке седмице, при чему је цијена одговарајућа. У плану је да се од ове јесени, поред пасуља започне и са припремама за производњу додатних култура за којима поменути ресторани имају потражњу, на првом мјесту кромпира и црвеног лука. На тај начин ћемо бити у прилици да циљном тржишту понудимо основне намирнице од којих се праве јела – наводи Вујановић.

Поред наведених, планови Пољопривредне задруге “Агронова” у наредном периоду усмјерени су и на прераду пољопривредних производа, прије свега производњу киселог купуса, киселих краставаца и других прерађевина, које поред основних намирница могу бити интересантне тржишту. При томе и даље ће се држати првобитног правила да искључиво сарађују са локалним пољопривредним произвођачима.

ИЗВОР: АГРОКЛУБ