Za pet godina 3,5 miliona KM podrške zadružnom sektoru

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u posljednjih pet godina podržalo je zadružni sektor kroz agrarni budžet sa 3,5 miliona KM, rekao je danas pomoćnik ministra za stručne usluge u resornom ministarstvu Miroslav Bojić.

Bojić je novinarima u Banjaluci povodom obilježavanja 20 godina postojanja Zadružnog saveza Srpske rekao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede daje maksimalnu podršku zadružnom sektoru kako bi se podigao na značajniji nivo, a da će kroz agrarni budžet za narednu godinu nastojati da još više podrže taj sektor.

– Zbog toga smo i donijeli novu Strategiju razvoja zadružnog sektora 2019- 2025. godine, gdje su definisani jasni ciljevi i pravci razvoja tog sektora kako bi se on unaprijedio – rekao je Bojić.

On je podsjetio da je u toku donošenje prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zadružnom sektoru, kojim će biti riješeno i pitanje zadružne imovine.

-Kroz projekte koje realizujemo na terenu putem Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede, zajedno sa proizvođačima, radimo upravo na razvoju i širenju kooperantske mreže kada je u pitanju zadružni sektor u vrijednosti od 23 miliona KM, gđe pokušavamo maksimalno podržati proizvođače i udruživanje u udruženja i zadruge kako bi proizvođači imali zagarantovan otkup – naveo je Bojić.

Predsjednik Zadružnog saveza Republike Srpske Rajko Kulaga rekao je da zadrugarstvo ima kvalitetnu podršku Vlade i resornog ministarstva Srpske u skladu sa programom, kao i da očekuje veću podršku u cilju osposobljavanja i stvaranja zadruga koje će biti konkuretne na tržištu.

On je naveo da je trenutno u registar upisano 380 zadruga, a da će se u narednom periodu pažnja posvećivati poslovno aktivnim zadrugama.

-Mi smo u partnerskim odnosima sa Vladom i resornim ministarstvom Srpske donijeli program ravoja poljoprivrede i zadrugarstva i u narednom periodu očekujemo da u skladu sa tim mjerama uspostavimo novi sistem zadrugarstva na novim osnovama, gdje ćemo potencirati proizvođačke zadruge i stvaranje dodatne vrijednosti radi proizvodnje tržišno konkurentnih proizvoda- rekao je Kulaga.

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Darko Božić najavio je da će u narednim danima u Beogradu predložiti da određena sredstva budu usmjerena za Zadružni savez Srpske i podsticaj razvoja zadrugarstva u Republici Srpskoj.

-Srbija je u posljednje dvije godine preko 1,7 milijardi dinara nepovratnih sredstava uložila u podsticaj zadrugarstva, prvenstveno za nabavku opreme, i to je prvi put poslije Drugog svjetskog rata da se direktno pomaže zadrugama, jer nam je prioritet proizvodnja. U narednom periodu, od 2020. godine, u ruralni razvoj i očuvanje srpskog sela planiramo uložiti oko 100 miliona evra – naveo je Božić.

On je naglasio da je zadrugarstvo veoma bitno za razvoj poljoprivrede, posebno za ruralni razvoj i samim time za očuvanju sela.

Predsjednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović istakao je da postoji dobra saradnja sa Zadružnim savezom Srpske, koja će se unapređivati u narednom vremenu.

On je naveo da je u okviru razvoja zadrugarstva u Srbiji pokrentu projekat 500 novih zadruga u 500 sela, dodajući da je u ovoj godini formirana 271 nova zadruga, sa tendencijom stvaranja složenih zadruga povezivanjem po horizontali i vertikali.

U sklopu obilježavanja 20 godina Zadružnog saveza dio proizvođača je prezentovao dio svojih glavnih proizvoda.

Pogledajte izjavu na ovom LINKU.

IZVOR: SRNA