За пет година 3,5 милиона КМ подршке задружном сектору

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске у посљедњих пет година подржало је задружни сектор кроз аграрни буџет са 3,5 милиона KМ, рекао је данас помоћник министра за стручне услуге у ресорном министарству Мирослав Бојић.

Бојић је новинарима у Бањалуци поводом обиљежавања 20 година постојања Задружног савеза Српске рекао да Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде даје максималну подршку задружном сектору како би се подигао на значајнији ниво, а да ће кроз аграрни буџет за наредну годину настојати да још више подрже тај сектор.

– Због тога смо и донијели нову Стратегију развоја задружног сектора 2019- 2025. године, гдје су дефинисани јасни циљеви и правци развоја тог сектора како би се он унаприједио – рекао је Бојић.

Он је подсјетио да је у току доношење приједлога закона о измјенама и допунама Закона о задружном сектору, којим ће бити ријешено и питање задружне имовине.

-Kроз пројекте које реализујемо на терену путем Међународног фонда за развој пољопривреде, заједно са произвођачима, радимо управо на развоју и ширењу кооперантске мреже када је у питању задружни сектор у вриједности од 23 милиона KМ, гђе покушавамо максимално подржати произвођаче и удруживање у удружења и задруге како би произвођачи имали загарантован откуп – навео је Бојић.

Предсједник Задружног савеза Републике Српске Рајко Kулага рекао је да задругарство има квалитетну подршку Владе и ресорног министарства Српске у складу са програмом, као и да очекује већу подршку у циљу оспособљавања и стварања задруга које ће бити конкуретне на тржишту.

Он је навео да је тренутно у регистар уписано 380 задруга, а да ће се у наредном периоду пажња посвећивати пословно активним задругама.

-Ми смо у партнерским односима са Владом и ресорним министарством Српске донијели програм равоја пољопривреде и задругарства и у наредном периоду очекујемо да у складу са тим мјерама успоставимо нови систем задругарства на новим основама, гдје ћемо потенцирати произвођачке задруге и стварање додатне вриједности ради производње тржишно конкурентних производа- рекао је Kулага.

Државни секретар министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Дарко Божић најавио је да ће у наредним данима у Београду предложити да одређена средства буду усмјерена за Задружни савез Српске и подстицај развоја задругарства у Републици Српској.

-Србија је у посљедње двије године преко 1,7 милијарди динара неповратних средстава уложила у подстицај задругарства, првенствено за набавку опреме, и то је први пут послије Другог свјетског рата да се директно помаже задругама, јер нам је приоритет производња. У наредном периоду, од 2020. године, у рурални развој и очување српског села планирамо уложити око 100 милиона евра – навео је Божић.

Он је нагласио да је задругарство веома битно за развој пољопривреде, посебно за рурални развој и самим тиме за очувању села.

Предсједник Задружног савеза Србије Никола Михаиловић истакао је да постоји добра сарадња са Задружним савезом Српске, која ће се унапређивати у наредном времену.

Он је навео да је у оквиру развоја задругарства у Србији покренту пројекат 500 нових задруга у 500 села, додајући да је у овој години формирана 271 нова задруга, са тенденцијом стварања сложених задруга повезивањем по хоризонтали и вертикали.

У склопу обиљежавања 20 година Задружног савеза дио произвођача је презентовао дио својих главних производа.

Погледајте изјаву на овом ЛИНКУ.

ИЗВОР: СРНА