Репичин сјајник (Meligethes aeneus) је најзначајнија штеточина на репици на подручју Лијевчe поља у посљедњих  неколико година. Може нанијети штете  и преко 50 % ако се не уочи и уништи на вријеме. Одрасла јединка је величине  2 -2,5 мм, тамне боје и металнoг одсјаја. Презимљава као одрасли инсект у тлу. Када температуре земљишта порасту  на око 7-9 ᴼС, а температура ваздуха достигне 12- 13 ᴼС, јединке се активирају и  чим се појаве цвјетни пупољци, оштећују их. Штете се манифестују у виду изгризања пупова, убушују се у њих  а касније изгризају цвјетове. Што се сјајник раније јави штете су веће. Врло је опасно ако у току цвјетања дође до захлађења и цвјетови се споро отварају, тад сјајник чини велике штете.

Пољопривредним произвођачима се препоручује да чешће прегледају парцеле  под репицом, поготово у процесу формирања пупова и цвјетова.  Сјајници су најуочљивији  у поподневним часовима када имамо појаву јачег сунчаног периода, тада они најинтезивније изгризају цвјетове.

Постоје прагови штетности тј. број јединки по биљци када треба извршити третирање. Ако на биљци избројимо  8- 10 одраслих јединки  у сунчаном периоду дана, треба одмах дјеловати тј. извршити третирање са неким од инсектицида који су присутни на нашем тржишту. Третирање се обавља прскалицама које требају бити баждиране. Потребно је  250- 300 литара воде по хектару јер  је репичин сјајник јако осјетљив на инсектициде.