Вријеме је за заштиту винове лозе пред цватњу

Због дуготрајног кишног периода и релативно ниских температура, стање у виноградима  је проблематично, а цватња ће каснити, посебно ако поредимо у односу на прошлу годину.  Наредне седмице предвиђају се сличне временске прилике, а слична је била и 2014. година, која је била једна од најлошијих за винову лозу.

Што се тиче фенофазе развоја, винова лоза је у фази пред цватњу, температуре у овом периоду су биле мало ниже па је пораст прилично био успорен.  У овом периоду пред цватњу тешко је обавити заштиту винове лозе, која је неопходна, али временске прилике то не дозвољавају. Заштиту треба обавити пред цватњу и на крају цватње, јер заштита у вријеме цватње проузрокује стрес код винове лозе. Услови за развој пламењаче су присутни и у овој фази пламењача може направити највеће штете. Такође, у овом периоду пред цватњу потребно је обавити заштиту и против пепелнице.

Значајну улогу у овом периоду пред цватњу винове лозе има микроелемент бор, који је значајан за правилно одвијање цватње, оплодње и утиче на клијавости полена. Недостатак бора у фенофази цватње може успорити клијање полена, који без довољно енергије за вријеме хладнијих дана не стигне извршити оплодњу и створити сјеменке и бобице винове лозе. До мањка бора у тлу долази у кишним годинама и уколико је тло пјесковито. Фолијарна примјена бором даје резултате и потребно га је примијенити најмање 7-10  дана прије почетка цватње.