Воћу поново пријети мраз – воћари  припремите се за одбрану

За сада нема коначних упозорења метеоролога али од понедјељка 23.03. до сриједе 25.03. у већем дијелу БиХ прогнозирају се ниске температуре праћене снијегом и мразом што може изазвати катастрофалне посљедице за воће. Имајући у виду да  се очекују изузетни приноси скоро свих врста воћа, вриједи се покушати изборити са овом непогодом.

Воћке су већ сад, у зависности од сорте, у фази цвјетања до фазе отварања пупољка. Ране сорте брескве, вишње и трешње процвјетале су, док су ране сорте крушкe и шљивe у фази отварања листића пупољка до листања. Kод јабука присутан је роза пуп и отварање листова око пупољка.

Што је најгоре, до недјеље, 22.03. предвиђа се топлије вријеме, у континенталном дијелу БиХ и до плус 20 степени што ће убрзати отварање и осјетљивост пупољака на ниске температуре.

Већ је било штета од мраза

Мраз је у понедјељак 16.03. и уторак 17.03. у околини Градишке изазвао штету на раним сортама брескве и шљива. Температура је, у појединим селима, била и -7 степени што је изазвало стрес и на стаблима крушака.

Према прогнозама у најављеном мразном периоду, у јутарњим часовима температуре ће пасти до -3 степена што би на терену, у котлинама и уз обале ријека и потока могло да износи и до -5 степени. Мраз би требало да почне већ у један час иза поноћи и трајаће до 07 часова што може изазвати катастрофалне штете у воћњацима. Наравно, прогнозе се мијењају и могуће је да мраза не буде. Најављен је и снијег у нижим предјелим који није много штетан за воће, ако није тежак и влажан. Међутим, ако се отопи током дана, а ноћу изведри, штета на воћу је неизбјежна.

Орошавање воћака

Осим… осим ако се не боримо против мраза. Ако не буде баш ниских температура од -5 и ниже, можда воћари могу да спасу воће. Први начин борбе је орошавање воћа али системе за орошавање има свега неколико воћара у Републици Српској и БиХ уопште, јер је скуп. Ради се о томе да се ситним капљицама воде у виду водене паре ствара лед на површини пупољка. Приликом орошавања ослобађа се топлота и испод леда пупољак је заштићен, а око њега температура је у минусу. Проблем је што се мора непрекидно прскати воћка водом, када температура у воћњаку падне на 0 степени, све до два часа од престанка мраза. Ако је лед око пупољка прозиран успјели сте, ако је лед бјелкаст, пупољак је смрзао. За орошавање је потребно много воде, око 40 кубика воде по сату прскања.

Димљење, аминокиселине и фростбустери

Други начин је димљење воћака. Kористе сe гране, слама, пиљевина. По мом искуству најбоље је употријебити бале сламе, најбоље четвртасте, које се прво поквасе водом и запале. Ствара се густ дим који може да заштити воћке до температура од -3 степена. Помаже и димљење пиљевином или гранама али оне немају густ дим као слама.

Трећи начин је примјена аминокиселина које се могу набавити у пољопривредним апотекама, а помажу воћкама да синтетизују аминокиселине без губљења сопствене енергије коју могу да преусмјере на нешто друго. У овом случају, на мраз. Није добро ако се примијене, до шест часова до мраза, јер то није довољно да се аминокиселине усвоје од воћке.  Најбоље их је примијенити дан до два прије мраза.  Довољно је једна до двије литре по хектару.

Четврти начин су фростбустери који ослобађају топао ваздух али, као и системе за орошавање, мало воћара може себи да их приушти.

Додатни проблем је што ће, по свему судећи, мраза бити три јутра заредом што може да исцрпи ресурсе воћара у њиховој борби а и они сами могу да буду веома уморни. Али, с обзиром на невјероватан родни потенцијал свог воћа, у овој години, вриједи се борити и покушати заштитити воће.