У Лијевче пољу у пластеницима, засађене су двије врло атрактивне и тражене врсте паприка – роге и бабуре. Приноси су, упркос бројним изазовима, за понос. Различите су фазе у пластеницима – од фазе цвјетања и првих плодова до интензивног брања, зависно од времена пресађивања у пластеник.

Трипс је највећа пријетња паприкама. Ради се о штетнику, који изазива деформацију и пропадање поврћа.

-Заштита од трипса мора бити превентивна, континуирана и благовремена током цијелог периода. Поред хемијске заштите против трипса постоји и биолошка заштита. Све више у продаји можемо да видимо и био препарате, који су се показали као веома ефикасни у борби против трипса. Осим тога, око пластеника не треба да буде коров, а могу се поставити и антиинсектициди, да би се осигирао простор, да буде без инсеката – рекао је Живко Шашић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Градишка.

Како пристижу плодови заштита је комплекснија. У фази развоја важно је водити рачуна о нормама и интервалима наводњавања и прихране. Како се поврће развија тако расту и његове потребе за водом, а мијењају се и формулације прихране.

-Из фазе у фазе развоја паприке мијењају се и формулације ђубрива – рекао је Шашић.

 

Више погледајте ОВДЈЕ

Оставите одговор