Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде у сарадњи са Пољопривредним факултетом прате појаву и развој штетних инсеката и биљних болести било да је ријеч о штетним организмима или карантинским штетним организмима.

У току реализације Програма посебног надзора над штетним организмима у биљној производњи ове године је утврђено присуство штетног инсекта на виновој лози Aзијска воћна мушица (Drosophila suzukii).

На подручју Бања Луке, почетком августа, у ловним клопкама у засадима винове лозе утврђено је присуство имага Aзијске воћне мушице (Drosophila suzukii). Ово је први пут након зимске активности да су регистроване јединке.

Азијска воћна мушица полаже јаја испод покожице бобице. Испиљене ларве се хране садржајем бобице, а нападнути гроздови обично труле и пропадају. Осјетљивост винове лозе се повећава са степеном зрења грожђа. Поред директних оштећења која настају исхраном ларви, женка у току полагања јаја омогућује продор патогенима трулежи па у пренамножењу азијска воћна мушица може да проузрокује значајне штете.

Препоручује се произвођачима да прате присуство и бројност овог штетног организма уз помоћ одговарајућих клопки.

                           

Фотографије: Пољопривредни факултет, доц. др Бранимир Њежић