Улога задруга у развоју женског подузетништва

У оквиру јачања међузадружне сарадње, Задружни савез Србије и Задружни савез Републике Српске организовали су сусрете женских задруга на којем су представљене активности женских задруга, задружних савеза и ресорних министарстава на јачању женског подузетништва у региону.

У оквиру сусрета организована је изложба задружних производа из женских задруга и одржан округли сто на тему: „Улога задруга у развоју женског подузетништва и оснаживању жена на селу“.

Панел дискусији поред представница женских задруга и представника задружних савеза, присуствовали су и представници ресорних министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде из Републике Србије и Републике Српске на којој су представљени примјери добре праксе у агробизнису женских задруга из Републике Србије и Републике Српске.

Сусрет је био изузетна прилика да представнице женских задруга размијене своја искуства, раде на заговарању пословног повезивања и умрежавању будућих заједничких активности у циљу јачања својих задруга, оснаживања тржишних веза и побољшања квалитете живота у руралним срединама кроз обезбјеђење стимулативнијег амбијента за економско оснаживање жена.

Представници ресорних министарстава пољопривреде, шумарства и водопривреде из Републике Србије и Републике Српске истакли су да су подржавали и да ће наставити још јачу подршку женском подузетнишву и женским задругама и њиховим настојањима да покрену нове агробизнисе и успјешно воде своје задруге.

Представник министарства Србије Дарко Божић је посебно нагласио да ће се грант Владе Републике Србије задружном сектору Републике Српске реализовати у 2020. години.