Уговори са 22 произвођача млијека о набавци стеоних јуница

У Рогатици су данас потписани уговори са 22 пољопривредна произвођача млијека са подручја ове општине и мљекаре “Пађени” о суфинансирању набавке стеоних јуница, а испорука грла очекује се до краја ове године.

Свјетлана Мичић, виши стручни сарадник за сточарство у Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Соколац, рекла је да је ријеч о пилот пројекту Подршка малим произвођачима млијека у Републици Српској, који имају до седам грла.

Према њеним ријечима, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске учествоваће у финансирању са 40 одсто средстава, односно 50 одсто, ако је корисник жена или је пољопривредни произвођач млађи од 35 година.

Она је напоменула да 10 одсто у финансирању учествују локалне заједнице, 20 одсто средстава пољопривредници ће платити директно мљекари, а 20 одсто кроз испоручено млијеко.

Мичић је навела да је у овај пројекат укључено шест општина Сарајевско-романијске регије – Пале, Соколац, Хан Пијесак, Рогатица, Рудо и Вишеград, те ће бити потписани уговори за 100 произвођача са ове регије.

Она је подсјетила да су пољољопривредници задовољни сарадњом са овом мљекаром, јер имају сигуран откуп млијека и редовну исплату, због чега су се опредијелили за овај вид набавке стеоних јуница, те додала да је са данашњим даном завршено потписивање уговора у свих шест општина ове регије.

 

ИЗВОР: СРНА

Оставите одговор