У стрним житима за сада нема биљних болести

Руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, Данијел Егић каже да временске прилике нису негативно утицале на стрне усјеве, али да ће ускоро бити проблема због недостатка влаге у земљишту.

Егић је рекао да на стрним житима нису евидентиране појаве биљних болести ни присуство штеточина.

“Због недостатка падавина, са порастом температуре ваздуха може се очекивати проблем због недостатка влаге у земљишту. То ће бити проблем не само за стрна жита већ и за обављање прољећних радова”, рекао је Егић.

Егић каже да наредних дана, до краја фебруара треба обавити прву прихрану стрних жита азотним ђубривима, а количину прилагодити садржају влаге у земљишту и фази развоја биљке.

“Проблем климатских промјена све је израженији у пољопривредној производњи. Недавно смо на Златибору присуствовали савјетовању које је за агрономе и пољопривредне произвођаче организовао Институт за ратарство и повртарсво Нови Сад гдје је наведено да просјечна годишња температрура ваздуха расте брже него што је то било предвиђано, те да ће овај тренд бити настављен”, рекао је он.

Егић каже да ће се због климатских промјена мијењати не само начин производње већ и заступљеност култура по регионима.

“На глобалном нивоу раде се испитивања за алтернативене културе, а ради се и на програму протеинске стратегије за Србију. Надамо се да ће то доћи и до нас како би се очувале културе које се узгајају или да се иде на прилагођавање, не само сортимента него и врста култура”, навео је он.

Према његовим ријечима, пољопривредни произвођачи више не могу да се ослањају на традицију и своје искуство већ морају пратити дешавања.

“Раније смо имали праксу да су приноси стрних жита и кукуруза били много бољи код ране сјетве. Али, више правила не важе већ се све прилагођава временским приликама”, казао је Егић.

Он сматра да произвођачи треба да почну размишљати о увођењу више култура и тако смање ризике у производњи те да редовно прате савјете стручњака и прогнозе времена.

 

ИЗВОР: СРНА