У наредних седам дана подјела прскалица и расада

У наредних седам дана биће подијељени прскалице и расадни материјал, који су дио сјетвених пакета које је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске обезбиједило с циљем омасовљења прољећне пољопривредне сјетве.

Помоћник  министра пољопривреде Мирослав Бојић рекао је да је Министарство обезбиједило 9.000 сјетвених пакета који садрже садни материјал за десетак врста поврћа, ђубриво, као и средства за поспјешивање раста, те прскалицу.

“Преостало је још да у појединим регијама подијелимо прскалице и расад пољопривредних култура које се саде у мају”, рекао је Бојић.

Бојић је нагласио да ће тиме бити завршена велика акција Министарства, чији је циљ, с обзиром на кризне околности, повећати засијане површине и домаћу производњу хране.

“Очекујемо да ће захваљујући овој подршци бити засађено око 500 хектара више површина када је ријеч о баштенским културама, те исто толико више засијане површине сојом, док се очекује и око 3.000 хектара више засијане површине кукурузом”, рекао је Бојић.

Циљ ових активности, за које је издвојено 2,5 милиона KМ, јесте подстаћи мала пољопривредна газдинства, која нису нужно у систему подстицаја, као и социјално угрожене категорије, незапослена лица и друге социјално осјетљиве групе становништва које имају у посједу обрадиво земљиште, да се посвете домаћој пољопривредној производњи.

 

Извор: Срна