U Istočnom Starom Gradu održana edukacija o poljoprivrednoj proizvodnji

Fondacija za privredu i ruralni razvoj Istočni Stari Grad je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede i Resorom za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, organizovala edukaciju o savremenoj proizvodnji povrća u zaštićenom prostoru i prezentaciju Pravilnika o načinima i uslovima ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2020. godinu.

-Ovakvi događaji su višestruko značajni za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Istočnom Starom Gradu, edukacija je jedan od uslova za kvalitetnu i kontinuiranu proizvodnju i prati realizaciju projekta plasteničke proizvodnje – rekao je Aleksandar Gavrilović direktor Fondacije.

Ministarstvo poljoprivrede trenutno implementira poslovni plan koji obuhvata područje šest opština ove regije, a riječ je o uzgoju povrća u zaštićenom prostoru.

U sklopu predavanja prezentovan je Pravilnik o načinima i uslovima ostvarivanja novčanih podsticaja u poljoprivredi za 2020.godinu, gdje za ovu godinu Agrarni budžet iznosi 75.000.000 KM, povećanje budžeta za 4 miliona se najviše odnosi na kapitalna ulaganja.

-Pravilnik o kapitalnim ulaganjima će biti objavljen u roku od 10 dana,a u Pravilniku su brdsko-planinska područa podržana bolje u odnosu na prethodni period. To znači da je povrat novca za mehanizaciju ili tenološku opremu komercijalna gazdinstva imaju 40% povratka, a nekomercijalna 20% i to je novina kojom se podržavaju brdsko-planinska područja iznad 600 nadmorske visine – rekla je Svjetlana Mičić viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi.

 

IZVOR: Opstinaisg.net