У Источном Старом Граду одржана едукација о пољопривредној производњи

Фондација за привреду и рурални развој Источни Стари Град је у сарадњи са Министарством пољопривреде,шумарства и водопривреде и Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди, организовала едукацију о савременој производњи поврћа у заштићеном простору и презентацију Правилника о начинима и условима остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2020. годину.

-Овакви догађаји су вишеструко значајни за развој пољопривредне производње у Источном Старом Граду, едукација је један од услова за квалитетну и континуирану производњу и прати реализацију пројекта пластеничке производње – рекао је Александар Гавриловић директор Фондације.

Министарство пољопривреде тренутно имплементира пословни план који обухвата подручје шест општина ове регије, а ријеч је о узгоју поврћа у заштићеном простору.

У склопу предавања презентован је Правилник о начинима и условима остваривања новчаних подстицаја у пољопривреди за 2020.годину, гдје за ову годину Аграрни буџет износи 75.000.000 KМ, повећање буџета за 4 милиона се највише односи на капитална улагања.

-Правилник о капиталним улагањима ће бити објављен у року од 10 дана,а у Правилнику су брдско-планинска подруча подржана боље у односу на претходни период. То значи да је поврат новца за механизацију или тенолошку опрему комерцијална газдинства имају 40% повратка, а некомерцијална 20% и то је новина којом се подржавају брдско-планинска подручја изнад 600 надморске висине – рекла је Свјетлана Мичић виши стручни сарадник за сточарство у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.

 

ИЗВОР: Оpstinaisg.net