У Горњој Драготињи отворена пета апикомора у Српској

У Горњој Драготињи код Приједора јуче је отворена прва апикомора у козарачко-приједорској регији, односно пета у Републици Српској, уз помоћ Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Представник Министарства Данијел Егић рекао је да је познато да је добробит од пчела многострука и да је, када се говори о апикомори, заправо ријеч о удисању паре из пчелиње кошнице која поспјешује лијечење од астме, мигрене и других болести.

“Инхал-центар „Радаковић“ прилагођен је и дјеци, а не само одраслима. Овакви садржаји обично иду уз сеоски туризам и заједно развијају рурална подручја”, рекао је Егић новинарима у Горњој Драготињи.

Власник имања Раде Радаковић пчеларством се бави више од 20 година и прва искуства са апикоморама добио је у Словенији, гдје је десет година испитивано дејство апикомора и гдје се дошло до резултата да је више од 90 одсто корисника апитерапија побољшало своје здравствено стање.

“Апикоморе помажу код бронхитиса, астме, стреса, псоријазе, а и ко је алергичан на пчелињи убод није алергичан на удисање из кошнице. У комори се сједи и ту су пумпе које вуку ваздух из кошнице и то се удише 20 минута, па 20 минута паузе, па 20 минута удисања. Препоручује се од десет до 15 третмана”, појаснио је Радаковић.

Предсједник Удружења за помоћ обољелима од астме “Анемона” Приједор Илинка Мацура рекла је да је природа у Горној Драготињи фантастична, да се имање налази на обронцима Kозаре и да ту заиста дјеца дишу.

“Инхалациони центар или апикомора за астматичаре је нешто изузетно добро и драго ми је што су људи препознали да ово може помоћи обољелима од астме”, рекла је Мацура.

Миле Милојевић из Первана код Бањалуке, који води апикомору већ четврту годину и терапију је код њега до сада користило око 300 људи, навео је да се резултати ових терапија могу очекивати након мјесец дана и оптималних 15 до 20 инхалација.

“Долазили су људи који су једва дисали, као и људи који се 20 година боре са тешким мигренама”, додао је Милојевић.

Извор: Срна

Више погледајте ОВДЈЕ