Опасност од трихинеле и како се заштитити

Трихинелоза је паразитско обољење распрострањено у свим земљама гдје човјек за исхрану употребљава сирово, недовољно печено, сушено, димљено или саламурено месо и/или месне производе од домаће свиње и дивљачи (дивља свиња, медвјед, јазавац) који претходно нису прегледани од стране ветеринарске службе.

Трихинелоза је, као обољење код човјека, први пут дијагностикована у првој половини 19. вијека, а касније препозната и код свиња. Болест се региструје у цијелом свијету у форми појединачних случајева или у виду мањих (породичних), а некада и већих епидемија – последња значајнија епидемија је регистрована у Либану 1997. са 200 обољелих особа. Оболијевање се региструје најчешће у току касне јесени (период тзв. “свињокоља”) и зиме. Узрочник трихинелозе је ларва паразита Trichinella spiralis, ваљкаста глиста, невидљива голим оком. Kао паразит ова ларва живи у мишићима дивљих (свиња, медвјед, јазавац, пацов, миш) и домаћих (свиња, пас, мачка) животиња.
Свиња се зарази када поједе зараженог пацова, а човјек се зарази када поједе недовољно кувано или недовољно печено месо, или производе од меса сушених на диму, животиња заражених ларвама трихинеле. Најчешће је то месо од домаће свиње у коме се налазе ларве Trichinella spiralis, али не ријетко и месо уловљене дивљачи.

Kарактеристике обољења
Болест почиње стомачним тегобама – гађењем, повраћањем, боловима у трбуху и проливом, када се ларве паразита налазе у цријевима гдје се развијају. Оплођене женке се завлаче у слузокожу цријева гдје полажу живе ларвице (3.000 – 10.000). Ова фаза може да прође и незапажено. Вријеме од момента употребе зараженог меса до првих знакова болести износи 2-30 дана, а обично од 8- 10 дана, што зависи од количине зараженог меса коју је особа појела и степена инфестираности меса односно броја унијетих ларви.
Kрајем прве недјеље болести, ларве из цријева прелазе у крвоток и продиру у мишиће, када почиње друга фаза обољења са високом температуром, боловима у мишићима, отежаним гутањем, карактеристичним отоком очних капака и лица, оспом и крварењем на коњуктивама. Смртни исходи су могући, због чега трихинелозу треба сматрати озбиљном болешћу, мада се може јавити и у благом облику. Смрт настаје услед компликација на срцу, плућима и мозгу. Трајање болести је обично три до четири недјеље након чега слиједи опоравак. Могуће је да, краће или дуже вријеме, особа осјећа болове у мишићима, због створених чаура ларви трихинеле.

Kако се заштитити од трихинелозе?
Прије употребе меса и месних прерађевина које потичу од домаћих свиња или уловљене дивљачи, обавезно урадите ветеринарски преглед одговарајућег узорка меса. На преглед треба однијети мишићни дио дијафрагме, међуребарних мишића или мишића врата, јер се прегледом других ђелова меса може добити лажно негативан резултат, што може резултирати масовним заражавањем људи.
Месо заражене животиње, као и месне прерађевине за које се утврди да су заражене трихинелом, није за људску употребу и обавезно се спаљује.

Особе са симптомима трихинелозе треба обавезно да се јаве свом љекару. Љекару треба да се јаве и лица која немају изражене симптоме трихинелозе, а јела су заражено месо или прерађевине од зараженог меса. Уколико сте заражено месо и/или прерађевине од меса послали родбини или пријатељима у друге градове/села, дужни сте да о томе обавијесте надлежну ветеринарску и санитарну инспекцију, као и сва лица којима сте послали инфицирано месо.
У случају да се потврди трихинелоза код свиње, дератизација (уништавање глодара) под надзором стручних служби је обавезна у дијелу домаћинства гдје се гаје свиње, на фармама и сточним гробљима. Угинули глодари се морају спалити.

Оборе и фарме за одгој свиња требало би градити од чврстог материјала, а на отворе уграђивати металне мреже, како би се онемогућио приступ глодарима.

ЗАПАМТИТЕ !
– Месо домаће свиње или уловљене дивљачи (дивља свиња, медвјед, јазавац) у коме се налазе ларве ттрихинеле је главни извор заразе за човјека.
– Месо уловљене дивљачи или закланих свиња, прије употребе обавезно треба прегледати на присуство трихинеле у овлашћеној ветеринарској станици.
– Месо и месне прерађевине за које се утврди да су заражене трихинелом нису за људску употребу и обавезно се уништавају – спаљују.
– Ако сумњате да сте конзумирали трихинелозно месо или да имате тегобе које подсјећају на знаке обољелости од трихинелозе обавезно се јавите свом љекару.