Техника заштите воћњака од мраза помоћу ватри

Примјена ватри заснива се двојном ефекту: први је директно израчивање топлоте на околна стабла, а други ефекат настаје мијешањем ваздуха унутар конвекционог слоја. Ефекат мијешања ваздуха настаје када се топао ваздух од ватре диже увис – са подизањем топлог ваздуха он се хлади и постепено достиже висину када је његова температура једнака температури околног ваздуха. Ова висина се назива “таваница” и често се види током пањења ватри као слој дима изнад воћњака а обично је на висини од неколико метара до неколико десетина метара. Тада долази до бочног раслињавања овог ваздуха и, евентуално, његовог спуштања. Спуштање овог ваздуха подстиче кретање приземног ваздуха чиме се успоставља кружно кретање.

Зашто је ово важно? Прво, да би дошло до кружне циркулације, мора да постоји извор топлоте. Значи, само димљење има слаб ефекат. Друго, боље је више малих ватри него мање великих. Велике ватре производе пуно топлоте која пробија таваницу и губи се у висинама.

За успјешну заштиту могу се користити бале сламе, хрпе пиљевине, гране и сл. Најбоље је направити импровизоване против-мразне свијеће набијањем пиљевине или сламе у канте и заливањем са прегорјелим уљем. Канте се попале и у току ноћи се обилазе и помоћу канте са ружом долијева прегорјело уље.

За успјешну заштиту кључно је обезбиједити довољан број ватри а из искуства он износи најмање 300 по хектару. Ако се нема довољно ватри за цијели воћњак, боље је сконцентрисати је на један или два дунума али урадити све како је прописано. Растојање извеђу ватри треба да буде највише 6 метара у цик цак распореду. Паљење ватри се започиње када температура падне испод нуле водећи рачуна да се има довољно материјала за најхладнији дио ноћи, а то је обично између 5 и 7 сати ујутро.

Ватре се могу распоредити тако да сваки други ред буде празан и да се кроз њега у току ноћи вози празан атомизер само са укљученим вентилатором којим се топлота распирује лијево и десно. Одреди се површина од 1 хектара и кроз њега се у току мраза вози у круг.

Temperatura ispod 0°C -2°C -3°C -4°C -5 do -6°C

-6 do -7°C

Broj protivmraznih svijeća po ha

200 250 do 300 300 do 350 350 do 400

400 do 500

Oсим правилног распореда ватри по парцели, ако се зна правац одакле долази хладан ваздух, са те стране се може додати већи број ватри како би се надолазећи хладан ваздух загријао прије уласка у воћњак.

Основне грешке у примјени ватри су управо необезбјеђивање извора топлоте. Људи из незнања натапају гориви материјал са водом да би добили дим, који заправо има незнатан ефекат. Често се не обезбједи довољан број ватри нити довољно материјала који може да послужи за 4-5 сата заштите.

С обзиром на метеоролошку прогнозу, мраз се очекује у ноћи са уторка на сриједу и са сриједе на четвртак. Јачи мраз се очекује у ноћи са сриједе на четвртак. Ако се не може обезбиједити довољно материјала за једну ноћ, онда се треба сконцентрисати на другу ноћ и на површину која се може правилно заштити.

Оставите одговор