Svjetski dan jabuke

U Velikoj Britaniji se 21.10.1990. godine prvi put obilježio dan jabuke. I danas se većinom u Velikoj Britaniji prave velike manifestacije i događaji povodom ovog dana, ali s vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i u svijetu prihvatile brojne škole, restorani i organizacije predstavljajući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Cilj Dana jabuka jeste da nas uputi i podsjeti na raznolikost sorti, pejzaže koje krase jabuke, ekologiju, kulturu hrane i da podigne svijest o porijeklu i putevima hrane. Takođe se promovišu mali proizvođači i voćari koji teže ka organskoj proizvodnji. Kod nas se na ovaj dan uglavnom organizuju radionice i predavanja u školama, ekološkim organizacijama ili udruženjima voćara. Mogu se takođe podržati mali i lokalni proizvođači ili kupiti od komšija, zasaditi drvo jabuke.

Jabuka je vrsta drvenaste biljke iz roda Rosaceae. Listopadno je drvo i njen plod sazrijeva krajem ljeta i tokom jeseni. Postoji preko 7500 sorti jabuka. Domaća jabuka je nastala u centralnim dijelovima Azije i neke njene srodne vrste mogu se i dan-danas naći u Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu i nekim dijelovima Kine. Prvi podaci o kultivaciji jabuke ukazuju da je jabuka vjerovatno bila uzgajana i prije 500. g.p.n.e..

Osim što je ukusna i jeftinija od ostalog voća, jabuka spada u veoma korisne namirnice. Bogata je vitaminima C, A, E i sadrži kompleks vitamina B.

U svjetskoj proizvodnji kontinentalnog voća jabuka zauzima prvo mjesto, zato je obično i zovu kraljicom voća.

Najpoznatije domaće sorte jabuka su budimka, kolačara, šumatovka, čačanska pozna i petrovača, prijedorska zelenika i druge, a od svjetskih sorti Granny SmithJonathanIdared i Golden delicious.

Po nekim vjerskim tradicijama i vjerovanjima jabuka predstavlja zabranjeno voće. U mnogim bajkama se spominju jabuke, kao što su Snježana i sedam patuljaka i Zlatna jabuka i devet paunica. U Nordijskoj mitologiji boginja Iduna je bila simbol jabuka i mladosti. Simbol kompanije Apple je zagrižena jabuka. U modernoj istoriji jabuka je simbol zdravlja i vitalnosti. Drvo jabuke može da živi preko sto godina.