У овој години, широм Републике Српске, регистрован је јачи напад Stelidote geminate, штеточине јагода из фамилије сјајника. По свему судећи, у наредним годинама, напади ће бити јачи и могу се очекивати значајније штете у засадима.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске годинама проводи програме посебног надзора на штеточине и болести. У вези с тим стручњаци са Пољопривредног факултета и Пољопривредног института из Бањалуке, уз подршку Министарства , обилазе произвођаче и прате појаву и развој штеточина и биљних болести било да је ријеч о „одомаћеним“ или карантинским паразитима и болестима.

У овој години забиљежен је јачи напад Stelidote geminate, ситног тврдокрилца који је напао многе засаде јагода, нарочито у западном дијелу Републике Српске. Штеточина је поријеклом из Сједињених Америчких Држава, гдје је позната као ”Strawberry Sap Beetle”, одакле се, прије двадесетак година, проширила по европским земљама.

Штета у јагодњацима око 30%

Међутим, интересантно је да је у нашим крајевима

до сада, ријетко нападала јагоде, брескве и остале воћке. Петар Николић, стручњак са Пољопривредног факултета у Бањалуци, прати ову штеточину и према његовим ријечима могућ је јачи напад у наредним годинама, нарочито у засадима јагода. Појачано присуство овог тврдокрилца регистровано је у региону Приједора, у засадима јагода, гдје је штета око 30%. Ако се не одраде мјере заштите, наредне године, штета може бити много већа.

Отежане мјере заштите од штеточине

Управо су мјере заштите тешке јер имаго напада плодове јагода пред саму бербу. Плодови су избушени са дубоким рупама и нису за продају јер брзо труле. Осим имага и ларве праве штету на зрелим плодовима. Животни циклус штеточине завршава се за 20 – так дана, а имаго живи око два мјесеца. Посљедње ларве, послије бербе, одлазе у земљиште гдје на дубини од 1.5 цм прелазе у лутку. Мјере борбе нису лаке јер је, због напада пред и током бербе, немогућа примјена инсектицида. Зато би послије бербе требало дићи фолију и одрадити третман земљишним инсектицидима, међутим, њихов ефекат ће се углавном изгубити до наредне бербе. Kао једна од мјера јесте употреба ентомопатогених нематода али су потребна даља испитивања ефеката нематода на ларве Стелидоте у пољским условима.

Министарство наставља са подршком

У сваком случају на ову штеточину мора да се обрати пажња јер ће, вјероватно, бити један од ограничавајућих фактора производње јагода у наредном периоду. До краја године биће познато колико се штеточина проширила по јагодњацима и да ли се може очекивати јачи напад наредне године, ако услови за развој буду повољни. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и даље ће да пружа подршку стручним институцијама у праћењу ове штеточине.