Сузбијање корова након ницања кукуруза

Уколико су произвођачи кукуруза пропустили третирање земљишта хербицидима након сјетве, а прије ницања кукуруза, онда  је сузбијање корова након ницања кукуруза обавезна мјера заштите у производњи ове врсте.

Сем тога ове године смо имали дужи временски период без кише у вријеме сјетве кукуруза, а како активност земљишних хербицида зависи од влаге, може се очекивати слабије дјеловање истих и као последица тога ће се појавити одређен број врста корова и након третирања.

У овом случају се заштита кукуруза, послије ницања усјева и корова, користи  као резервна или накнадна могућност кад се користе ткз. корективни хербициди.

Зато је неопходно да произвођачи обиђу своје усјеве и утврде који су корови присутни (усколисни и широколисни) и у којој су фази развоја и корови и кукуруз и на основу тога ће одабрати хербицид или комбинацију хербицида што му може препоручити његов савјетодавац. Широколисни корови су најосјетљивији на хербициде у фази развоја 2-4 листа, а усколисни кад су у порасту 10-20 cm и ако се тога произвођачи придржавају, успјех третирања је тад најбољи.

Сузбијање корова након ницања кукуруза има предности у односу на третирање прије ницања јер  имамо могућност бирања хербицида на основу врсте корова који се налазе у усјеву.

Међутим,  овакве мјере заштите могу имати и недостатке. Први недостатак  је што су ови хербициди скупљи у односу на земљишне, а други је повезан с временским условима кад механизација не може у њиву због обилнијих и дужих падавина па коров јаче изникне, а кукуруз прерасте фазу која је дозвољена за третирање хербицидом јер би могло доћи до  оштећења (полијегања) кукуруза изазваног оштећењем хормона раста.

У сваком случају и основно и корективно сузбијање корова има и предности и мана и на произвођачу је да одлучи у које вријеме и којим средством ће вршити сузбијање корова, уз обавезно праћење упутства и савјета стручног лица.

Понуда хербицида је велика и сваки од њих сузбија одређену врсту и број корова, па је зато неопходно познавати коровску флору на нашим њивама да бисмо се могли опредјелити за најквалитетнију заштиту усјева.

У  последње вријеме, након производње хербицида на бази sulfonilurea све више се примјењује третирање послије ницања корова и кукуруза.

Дугогодишњом употребом земљишних хербицида уништавани су широколисни корови, а у исто вријеме усколисни (сирак, пиревина), као и неки широколисни (паламида, горушица, амброзија, абитулон) добили су више простора .

 

Треба знати да:

  • Фенофаза развоја биљке и број листова кукуруза одређују који ће се хербицид примјенити.
  • За сузбијање широколисних корова средство на бази 2,4 D примјењује се најкасније до пет листова кукуруза, а средства на бази dikambe i dikambe+ bentazon, користе се до шест листова кукуруза. Ако је кукуруз преко шест листова онда треба примјенити хербициде на бази tembotriona i izoksadifen-etiola .
  • Средства за сузбијање усколисних корова се могу користити у периоду од два до седам листова кукуруза. Само у изузетном случају и на препоруку произвођача се могу користити и до девет листова.
  • Код примјене ових средстава, који дјелују фолијарно, бољи ефекат се постиже ако се предвиђена количини по хектару употријеби двократно како би се обухватили корови који су накнадно изникли.

Важно је запамтити да правилан избор хербицида, у зависности од присуства доминантних корова, је једнако важан као и вријеме примјене, а штете од присуства корова у усјеву кукуруза су велике и значајно утичу на смањење приноса, тако да је њихово сузбијање економски потпуно оправдано.

Оставите одговор