Стручна предавања за произвођаче поврћа у пластеницима

На подручју општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Пале у претходна два дана одржана су стручна предавања за пољопривредне произвођаче који се баве производњом поврћа у пластеницима. Предавања су организована од стране Јединице за координацију пољопривредних пројеката, у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди, ПЈ Соколац.

Предавач је инжењер пољопривреде Стеван Месаревић, а тема предавања је била „Производња поврћа у заштићеном простору“, са фокусом на правилну исхрану биљака. Током предавања присутни су, такође, могли да сазнају нешто више о правилном провјетравању и засјењивању пластеника, обради и припреми земљишта, ђубрењу, те о сјетви и садњи одређених повртних култура. Произвођачи поврћа су имали прилику да постављају питања везана за проблеме са којима се сусрећу у производњи, тако да су овом приликом добили одговоре и ријешили многе недоумице.

Циљ стручних предавања је да произвођачи поврћа у пластеницима стекну нова знања потребна за рад у производњи, повећају принос и квалитет производа, те унаприједе саму производњу поврћа.

Министарство пољопривреде кроз пројекат Развој конкурентности у руралним подручјима имплементира бизнис план „Развој кооперантске мреже произвођача поврћа у пластеницима-шанса за мала сеоска газдинства“, у оквиру кога је испоручено укупно 373 пластеника са системом за наводњавање, на подручју шест општина Сарајевско-романијске регије. У општинима Источно Ново Сарајево и Пале постављено је 80 и 98 пластеника, док је у општини Источна Илиџа 39, површине 50m² и 100m².

Предавањима је присуствовала и представница Пољопривредног кластера „СРП“, која је произвођачима поврћа представила значај и рад кластера.