Стручна предавања за произвођаче поврћа у општини Соколац

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, у сардњи са пројектом USAID/SWEDEN FARMA II, јуче је у просторијама општине Соколац организовао стручно предавање о производњи поврћа.

Тема је била „Технологија производње плодовитог поврћа у пластеницима“, са фокусом на гајење парадајза, паприке и краставца. Присутни произвођачи су имали прилику да чују како се производи расад, о општим и специфичним мјерама његе гајених биљака, значајнијим болестима и штеточинама, те превентивним мјерама борбе којима се спријечава појава болести и штеточина.

Сврха предавања је да произвођачи поврћа стекну нова знања када је у питању производња плодовитог поврћа, у циљу повећања приноса квалитативно и квантитативно.

Произвођачи су изразили велику заинтересованост за производњу поврћа у пластеницима, те у наредном кругу набавке пластеника са системом за наводњавање, број корисника пројекта је дупло већи у односу на први круг испоруке стартап пакета. Бизнис плана „Развој кооперантске мреже произвођача поврћа у пластеницима-шанса за мала пољопривредна газдинства“, реализује се крoз пројекат Развоја конкурентности у руралним подручјима, у шест општина Сарајевско-романијске регије.