U sardnji sa projektom USAID/SWEDEN FARMA II danas je u prostorijama Kulturnog centra u Istočnom Novom Sarajevu održano stručno predavanje korisnicima projekta „Proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru“ koji implementira Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata (APCU) uz podršku MPŠV. Tema predavanja bila je proizvodnja povrća u plastenicima, sa akcentom na jesenju sadnju povrtnih kultura. Prisutni proizvođači imali su priliku da čuju nešto više o pravilnom izboru mjesta za postavljanje plastenika, odnosno pravilnoj udaljenosti od saobrćajnice i zagađivača, te drugih ograničavajućih parametara. Važna stavka je okretanje plastenika u pravcu sjever-jug, da hladni bočni vjetar udara u čeonu stranu, zbog slabijeg rashlađivanja. Zainteresovani su upoznati i sa tehnološkim postupcima proizvodnje kvalitetnog rasada važnijih povrtnih kultura.

Ovaj događaj je prilika da se svi proizvođači upoznaju sa tehnologijom i neophodnim koracima u uspostavljanju savremene proizvodnje povrća.

Predavanjima su prisustvovali proizvođači povrća iz opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. U narednom ciklusu nabavke plastenika, prijavljenim korisnicima iz Istočnog Novog Sarajeva isporučiće se određen broj start ap paketa, koji podrazumjeva montiranje plastenika sa sistemom za navodnjavanje, a sve u cilju povećavanja obima plasteničke proizvodnje na području Sarajevsko-romanijske regije.