На подручју приједорске регије засијано је око 6.200 хектара стрних жита. Доминантна је пшеница са 2.800 хектара, потом јечам, хибрид пшенице и ражи тритикале, зоб, те друга стрна жита. Жетва пшенице је углавном завршена, а у цијелој Републици Српској остало је око 1 одсто парцела, тамо гдје је пшеница накнадно засијана.

-Од стрних жита остало је негдје још мало зоби и жетва је углавном завршена. Што се тиче приноса, на тржишту имамо добре сорте, које су један од главних фактора приноса. Међутим, свједоци смо да у посљедње вријеме други фактори, првенствено климатски, утичу на приносе – рекао је Данијел Егић, руководилац ПЈ Приједор Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

У приједорској регији, у најбољим годинама, приноси пшенице су били до 10 тона по хектару и то се односи на општину Козарска Дубица. У брдовитим крајевима, просјек је око четири до пет тона. Тако је и ове године.

-Квалитет је био изузетно добар. Ипак, понајбоље приносе имао је јечам, можда чак и изнад просјека, затим зоб. На стрњишту гдје је била засијана пшеница или неко друго стрно жито треба да се уради прашење стрњишта, односно да се плитко пређе плуговима или тањирачама како би се све то преврнуло и остаци затрпали колико-толико у земљу, како би се побољшао ваздушни режим прије свега и задржале, ако би било, киша у овом периоду – нагласио је Егић.

 

Извор: АТВ /Емисија Аграр/