Појавом топлијих дана кренула је вегетација у виноградима, опште здравствено стање у виноградима је веома добро, а најважније у овом моменту је  да је винова лоза спремно ушла у нови вегетациони циклус. У поређењу са прошлом годином пупови су кренули 7-10 дана касније. Већина сорти се налази у фенофази вунастог пупа, Шардоне се налази у фенофази појаве првих листића, као и Мерло, осим Кабернеа који још увијек није у фази вунастог пупа.

Резидба је завршена, као и извлачење орезане лозе из винограда, при крају је везивање лукова, поправљање арматуре и стубова. Још увијек се ради хемијска заштита у виноградима бордовском чорбом у комбинацији са препаратима на бази сумпора. У  младим виноградима се ради окопавање и побијање колчића,  а с обзиром на кишно вријеме које је превладавало пред кретање вегетације сада су прави тренутци за рјешавање проблема корова, међуредном обрадом земљишта, као третирањем хербицидима. Наредни период почетком  мјесеца маја крећу и прве заштите, у моменту када је дужина ластара 10 центиметара, а крај маја и почетак јуна је период цвјетања. Цватња винове лозе једна је од најважнијих фенофаза у развоју винове лозе, цватња омогућује оплодњу цвјетића винове лозе, што је предуслов за добар урод грожђа.

У овом моменту је извјесно да ће поскупљења свих инпута у производњи, а прије свега поскупљења минералних ђубрива чија ће употреба бити знатно редукована утицати на овогодишњи урод , као и на цијене грожђа, које ће сигурно бити веће за 10 до 30 фенинга.