Šta uraditi u voćnjaku nakon mraza i snijega?

Nakon mrazne noći 22./23.03. koja je uzrokovala oštećenja na otvorenim cvjetovima sorti jabuke, kruške, breskve i šljive, uslijedile su padavine koje su formirale snježni pokrivač i na stablima voćaka. Snijeg je dobar izolator na cvjetovima i pupoljcima, ali dodatan problem može da nastane ako dođe do njegovog naglog topljenja praćenog niskim temperaturama, odnosno, mraznim noćima.

U tom slučaju voćke bi ponovo trebalo da se zaštite dimljenjem ili orošavanjem jer, niže dnevne temperature koje će sigurno ostati barem dva do tri dana nakon prestanka padavina, onemogućavaju tretman aminokiselinama. Sa njima bi, u svakom slučaju, trebalo da se tretiraju voćke čim dnevne temperature pređu 10 stepeni Celzijusa, i to u količini od dvije litre po hektaru, kako bi stabla lakše podnijela stres, nakon topljenja snijega.

I proizvođači malina, naročito u višim područjima, imaće problem sa vlažnim snijegom na stabljikama, iznad posljednje žice. Malina ima tanko stablo i može doći do lomljenja gornjih dijelova stabljike zbog težine snijega zbog čega bi bilo dobro da proizvođači, u skladu sa mogućnostima, otresaju snijeg sa stabljika.