Шта урадити у воћњаку након мраза и снијега?

Након мразне ноћи 22./23.03. која је узроковала оштећења на отвореним цвјетовима сорти јабукe, крушкe, бресквe и шљивe, услиједиле су падавине које су формирале сњежни покривач и на стаблима воћака. Снијег је добар изолатор на цвјетовима и пупољцима, али додатан проблем може да настане ако дође до његовог наглог топљења праћеног ниским температурама, односно, мразним ноћима.

У том случају воћке би поново требало да се заштите димљењем или орошавањем јер, ниже дневне температуре које ће сигурно остати барем два до три дана након престанка падавина, онемогућавају третман аминокиселинама. Са њима би, у сваком случају, требало да се третирају воћке чим дневне температуре пређу 10 степени Целзијуса, и то у количини од двије литре по хектару, како би стабла лакше поднијела стрес, након топљења снијега.

И произвођачи малина, нарочито у вишим подручјима, имаће проблем са влажним снијегом на стабљикама, изнад посљедње жице. Малина има танко стабло и може доћи до ломљења горњих дијелова стабљике због тежине снијега због чега би било добро да произвођачи, у складу са могућностима, отресају снијег са стабљика.