Šta je seoski turizam i kako spojiti poljoprivredu sa turizmom?

Ribnjak Gradina Pale

Seoski turizam često se mijenja s pojmom ruralnog turizma. Ruralni turizam je svaka turistička aktivnost u ruralnom prostoru pa ovdje spadaju i cikloturizam, i adrenalinski turizam, planinski turizam, zdravstveni turizam, ekološki turizam i mnogi drugi specifični oblici turizma.

Seoski turizam obuhvata različite djelatnosti koje spajaju poljoprivredu i turizam.
Najznačajnija i najpopularnija djelatnost u okvirima seoskog turizma je agroturizam, odnosno porodična i poljoprivredna gazdinstva koja nude ugostiteljsko – turističke usluge. Osnovna djelatnost agroturizma je poljoprivredna proizvodnja, a ugostiteljsko – turistička dodatak ponudi.
Istraživanja pokazuju da je seoski turizam – turizam budućnosti Republike Srpske i BiH uopšte, zbog mnogih prednosti kojima raspolaže. Riječ je, između ostalog, o relativno zdravoj životnoj sredini, povoljnom geografskom položaju, raznolikosti klimatskih uslova i nadmorske visine, vazdušnim banjama.
Cilj seoskog turizma je da pruži takvu vrstu odmora za gradsko stanovništvo koje ne može naći u istaknutim odmaralištima.
Sela, sa svojom tišinom i sa resursima koje mu priroda pruža, mogu dati toliki plus za ljude željne odmora, koje ni na kom drugom mjestu ne može pronaći.
Seoski turizam, prevashodno, se trudi za očuvanje kulturnih baština, narodne igre i tradicionalne zanate koje služe kao program za goste i običaje vezane uz njih.
Zadatak lokalnih samouprava je osim mogućih integracija, izgradnja osnovne infrastrukture neophodne za seoski turizam.
Samouprave treba da spoznaju i organizuju zadatke koji iz dijela turizma spadaju na njih. Jedan od istaknutih zadataka je stvaranje slike, izgleda pejzaža i naselja, uređenje okoline i redovito održavanje istog. Treba ostvariti zajedničku sliku naselja, a prirodu i objekte koje je čovjek izgradio usaglasiti u harmoničnu cjelinu.
Pored svega toga drugi bitan faktor je izgradnja infrastrukture u koju spada sem osnovne i izgradnja turističke infrastrukture.
Veliki broj seoskih naselja ima realne mogućnosti za razvoj seoskog turizma, te je neophodno iskoristiti datu situaciju i olakšati razvoj ruralnih područja, odnosno podržati uravnotežen prostorni razvoj Republike Srpske. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, pored predlaganja zakonskih rješenja u oblasti razvoja seoskog turizma, svake godine dodjeljuju namjenska sredstva za razvoj turizma, a time podstiče i seoski turizam.