Prezentacija platforme ”AgroLife”

Danas je u Trebinju održana prezentacija platforme ”AgroLife”. U pitanju je softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem koji za cilj ima unapređenje proizvodnje, način korišćenja i druge pogodnosti. Platforma i aplikacija koje su predstavljene pokrenute su okviru develoPPP.de projekta ”Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem”.

Gradovi Trebinje i Prijedor, Opštine Brod i Srbac,  su prve  lokalne zajednice u Republici Srpskoj koje će koristi jedinstvenu poljoprivrednu platformu – AgroLife.

Ista obuka održana je juče i poljoprivrednim proizvoiđačima iz opštine Srbac.

Projekat provode kompanija Telegroup i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku BFC SEE, koju čini Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Privredna komora RS i Privredna komora Crne Gore, a podržan od Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoiprivrede RS.

Cilj projekta je unapređenje procesa upravljanja poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava odnosno resorno ministartvo, u smislu korištenja savremene digitalne tehnologije radi unapređenja samog upravljanja zemljištem koje se daje u zakup. AgroLIFE softver omogućava lokalnim samoupravama automatizovano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje nastalih promjena na parcelama.

Cilj je takođe, pružanje podrške poljoprivrednim gazdinstvima pri samom korištenju platforme AgroLIFE, koja nudi unapređenje proizvodnje, u smislu evidencije i praćenja svih dnevnih operacija tokom uzgoja biljaka, što utiče na pravovremeno djelovanje u slučaju pojave biljnih bolesti, kao i praćenje vremenske prognoze što je od velikog značaja za uzgoj poljoprivrednih kultura.

Pored poljoprivrednih proizvođača obuci su prsisustvovali rukovodilac Centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privredoj komori RS, načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti, predstavnik Telegroup-a.

 

Autori:

Igor Tomašević

Bojana Panić