Сјетва пострне соје на подручју Лијевче поља

Због своје вишенамјенске употребе у исхрани људи и животиња, соја је све више заступљенија у сјетвеној  структури на подручју Лијевче поља. Поред редовне сјетве соја  је посљедних  година  све више  заступљенија у пострној сјетви.

На подручју Лијевче поља соја се пострно сије послије скидања јечма или пшенице тако да јој остану за вегетацију  три до четири мјесеца. Послије жетве јечма и пшенице врши се тарупирање жетвених остатака уз додатак мање количине  УРЕЕ-а  да се боље разложе жетвени остаци , потом слиједи орање и припрема за сјетву. Битно је одмах послије жетве јечма и пшенице приступити обради земљишта и сјетву  соје обавити што прије  у циљу очувања влаге у земљишту.

За пострну сјетву соја се сије кратке вегетације,  80 – 120 дана, односно сорте из ОО и ООО групе зрења. Соја добро реагује на стајњак кога треба унијети  под  зимску бразду. Предсјетвено разбацити 300- 400 килограма по хектару НПК 7:20: 30 или НПК 8: 26:26  уз прихрану од 200 килограма по хектару КАН- 27 % .

Ако се уноси УРЕЕ-а  у процесу  заоравања  жетвених остатака  нема потребе за прихраном соје. Треба водити рачуна да соја у почетним фазама развоја не треба пуно азота који блокира развој квржичних бактерија  које фиксирају азот из ваздуха и трансформишу га у лако приступачном облику биљкама .

Сјетва се обавља житним сијачицама на 25-35 центиметара између реда или сијачицама за соју размака 40 – 50 центиметара. Сјетвена норма је 80 – 120 килограма по хектару сјемена, склопа 550.000 – 600 .000 биљака по хектару , дубина сјетве је 4-5 центиметара

Мјере његе соје послије сјетве су :

  1. Ваљање
  2. Заштита од корова
  3. Заштита од болести
  4. Заштита од штетних инсеката
  5. Наводњавање

Сјетва пострне соје на подручју Лијевче поља не може се замислити без система за наводњавање, јер мјесеци јун, јул, август и септембар знају бити јако топли без падавина. Соја се наводњава у више турнуса, три до четри,  са по 40 литара воде по метру квадратно у току сезоне. Коси се са влагом од 14 % а може се косити са влагом од 18 – 20 % уз досушивање на температури од 40 – 60 степени . Принос пострне соје је нешто мањи и креће се од 2 – 2,5 тонапо хектару.

Соја се складишти са 12 % влаге.