Гљива Botrytis cinerea представља један од највећих проблема у производњи малине и купине. Појави болести погодује вријеме са обилним падавинама и високом влажношћу ваздуха. У питању је болест која се јавља током цијелог периода гајења малине, практично од садње до складиштења. Ово је једна од најзначајнијих болести малине која изазива брзо пропадање убраних плодова. Ако је кишни период током цвијетања био дуг, гљива проузрокује трулеж плодова у пољу, а и послије бербе у сладишту до замзавања, али се никада не јавља на зеленим и недозрелим плодовима. Инфекција се остварује у периоду цвјетања преко тучкова. Понекад може да проузрокује и сушење цвјетова. Kод заражености малине сивом плијесни карактеристична је скрамна сива маса плијесни која се формира на плодовима. Гљивице се брзо шире и од само једног зараженог плода може се заразити читав род. Зрели плодови малине су меки, воденасти и прекривени сивом превлаком.
Сузбијање сиве плијесни захтева озбиљан приступ и обухвата обављање свих мјера његе и редовно брање зрелих плодова (као и заражених плодова), како би се уклонио заразни потенцијал.
Благовремена примјена фунгицида у периоду цвјетања сигурна је мјера борбе од трулежи плодова малине. Активне материје и фунгициди који се користе у борби против ове болести су феноксиамид – Телдор, мјешавина ципродинила и флуидоксомила – Swich, ипродиона-Дионал и пироклосробина и боскалида –Сигнум.

Прво третирање против трулежи плода обавити током периода почетка цвјетања када је отворено 5- 10 % цвјетова. Третирање би требало поновити још два пута до бербе нарочито ако се деси период прећен великом количином падавина у интезивном цвјетању. Приликом третирања фунгициде треба ротирати због резистентности. Пример – прво третирање Swich или Сигнум за десет дана поновити третман и треће теретирање са Телдором обавити 3-5 дана пред бербу малине.
Што се тиче агротехничких мјера које се могу примењивати у циљу смањења инфекције, треба обезбједити боље провјетравање, освјетљеност у реду, приликом остављања садница за род оставити 5 садница на дужни метар, радовно закидање ластара до краја маја (ако постоји систем за наводњавање).
Ефикасно уништавање корова као и мање количине азотних ђубрива омогућује слабију појаву болести. Веома су значајни и услови у којима се плодови чувају након бербе, па приликом хлађења водити рачуна да температура буде 0º С. Температура током складиштења и продаје малине не сме прелазити 2 ºС, а у складишту је потребно одржавати високу релативну влажност ваздуха.