Савјети за заштиту култура због повећаних залиха влаге у земљишту

Посљедње падавине повећале су залихе влаге у земљишту и у ваздуху што ће, уз најављени пораст температура, узроковати инфекције и напад болести и штеточина на свим гајеним културама. Код јабука се очекује јача појава чађаве краставости плодова и листова, те пепелница јабука због чега препоручујемо третмане системичним и контактним фунгицидима. Такође, убрзо ће кренути и пиљење ларви прве генерације јабучног смотавца, најзначајније штеточине јабука.

Код крушака, осим фунгицидних третмана против краставости листова и плодова крушака, потребно је пратити фазе развоја друге генерације крушкине буве која би требало да појача напад доласком сунчаних дана и виших температура. Неопходан је и мониторинг присуства савијача јабуке који узрокује црвљивост плодова крушака.

Шљиве су у фази чишћења плодова. Регистровано је присуство јаја или почетак пиљења ларви прве генерације шљивиног смотавца, а због повећане влажности и спирања заштитиних средстава, важно је обавити третман фунгицидима против шупљикавости лишћа и пламењаче шљива.

Брескве су такође у осјетљивој фази јер се може појавити шупљикавост листа, а ускоро ће и напад ларви прве генерације бресквиног смотавца који изазива штете на плодовима.

У многим засадима малина која је у већини крајева у фази затвореног цвјетног пупољка, појавила се љубичаста пјегавост изданака и пупољака малина као и рђа малина, а због воде која лежи на тлу, у засадима без нагиба, очекује се појава фитофторе, односно, пламењаче малина која може да причини огромну штету. Од изузетне је важности да се спријечи забареност земљишта и  вишка воде из зоне коријена малина.

За све третмане гајених биљака савјетујемо произвођаче да се консултују са заштитарима о избору фунгицида и инсектицида као и да прскања, због заштите пчела, не обављају током дана.  Имајући у виду да ће ускоро почети цвјетање нарочиту пажњу требало би обратити на третмане код малина, против гриња и малинине бубе.

Усјеви стрних жита на подручју Семберије, зависно од рока сјетве, налазе се у фазама класања и  цвјетања. Произвођачима се савјетује да, чим се стекну услови за улазак на парцеле, обаве други третман против проузроковача болести као и да обрате пажњу на појаву штеточина те по потреби додају средства за сузбијање истих.

Усјеви кукуруза тренутнo су у фазама 2-4 листа и  усљед нижих темпаратура тренутно стагнирају у порасту. Пољопривредни произвођачи који нису извршили први третман против корова, а тренутно због временских неприлика нису у могућности обавити исти, потребно је да то учине кад временске прилике дозволе с тим да приликом одабира средстава обрате пажњу на пораст кукуруза као и врсту корова. Произвођачи који су обавили први третман (послије сјетве, а прије ницања) такође би требало да обрате пажњу на појаву корова и да, у зависности од врсте корова, изврше корективно третирање.

Код поврћа, у току је расађивање култура на отворено поље док су у пластеницима паприка и парадајз у фази отварања цвасти. Након великих падавина у протеклом периоду, остварени су услови за  инфекцију парадајза, паприка, краставца, лука и кромпира пламењачом и осталим болестима. Третмане би требало обавити што прије, чим дневне температуре пређу 15 степени Целзијуса. Потребно је да се обрати пажња и на присуство трипса, штеточине која преноси вирусе код парадајза, краставца и паприка.