Састанак са представницима Чешке развојне агенције

У просторијама Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, одржан је састанак са представницима Чешке развојне агнције. Тема састанка је била функционисање Савјетодавне службе Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, активности и могућности унапређења.

Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди задњих неколико година прави велике искораке када је савјетодавство у питању и праћење нових технологија што све доводи до снажнијег развоја пољопривреде на терену.

Савјетодавци, стручњаци – специјалисти из различитих области: сточарства, агоекономије, заштите биљака, успјешно информишу, савјетују и образују пољопривредне произвођаче, са циљем да повећају своју конкурентну способност, смање трошкове и повећају економску ефикасност пољопривредне производње.

Један од циљева је да Савјетодавна служба буде доступна свим становницима руралних подручја и тако организована и спремна за имплементацију захтјевних стандарда у пољопривредној производњи која ће се, приближавањем уласка у ЕУ, тражити као и увођење нових и захтјевнијих технологија у праксу.

Стручно оспособљени пољопривредни савјетодавци и добро организована Савјетодавна служба су услов за успјешно приближавање и укључивање у укупну европску пољопривредну политику и успјешно кориштење ЕУ фондова.