Састанак представинка удружења мљекара Сарајевско – романијске регије

Представници Удружења мљекара „Благо Романије“ организовали су састанак у Сокоцу са члановима удружења из сусједних општина Хан Пијсака и Рогатице, на коме су били присутни и представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди подручна јединица Источно Сарајево. Актуелне теме на састанку биле су одрживост мљекарске производње у брдско планинским крајевима, значај удруживања пољопривредних произвођача, као и организација савјетовања и сајмова из области сточарства.

Мљекарски сектор је један од најбитнијих у пољопривреди, због чега је веома важно да обезбиједимо његову стабилност и конкурентност на тржишту. Сарајевско – романијска регија има дугу традицију у овом сектору, као и искусну и вјешту радну снагу. Сви ови услови стварају сјајно окружење за интензиван узгој стоке и развој сточарства као пољопривредне гране, која је и традиционално дуго присутна на овим просторима.
Привредни и друштвено-економски услови брдско планинског подручја представљају значајан дио Босне и Херцеговине и дају сточарству карактер водеће гране у пољопривреди.
Значај мљекарског сектора огледа се у томе што је мљекарство:
– сектор који је важан за прехрамбену сигурност земље,
– сектор који је најзахтјевнији по стандардима које треба испунити приликом приступања ЕУ,
– сектор у коме БиХ има значајне потенцијале за даљи развој.
Главни циљ састанка јесте како заједнички размотрити егзистенцијалне проблеме са којима се сусрећу сви произвођачи млијека са Сарајевско – романијске регије.