Садња и заштита салате у пластенику

Садња салате

Сјетва салате почиње од септембра, а вријеме сјетве зависи од времена кад желимо да вршимо бербу. Сјетва се врши у саћи од стиропора (претежно 104 отвора). Уз оптималне агротехничке услове расад салате је спреман за расађивање двадесетак дана од дана садње. Садња салате се обавља на већ постављену малч фолију у дворедне, четвороредне и шесторедне траке. Размак садње зависи од бујности сорте тј. величине главице тако да редни размак може бити од 20 до 25 cm, а међуредни од 25 до 30 cm. Размак садње се редукује у зависности да ли вршимо јесењу или зимску садњу.

Лутрасил има важну улогу у производњи салате јер се његовим кориштењем повећава принос и смањује вријеме производње за десетак дана (у зависности од вањске температуре период се може бити већи или мањи). Није потребна додатна конструкција у пластенику па се улагање односи само на цијену коштања самог лутрасила.

Заштита салате

Инфекције се јаљају у распону температура од 2 до 28 степени Целзијусових, а најчешће на температурама око 10 степени  Целзијусових и повољној релативној влажности ваздуха. Прве видљиве симптоме можемо видјети тек након 5 до 10 дана. Зато је превентивна заштита и константно праћење стања најбољи вид заштите. Поред тога, да би број зараза смањили на минимум потребно је извршити дезинфекцију пластеника и опреме гдје се врши производња расада. При производњи у зимском периоду за смањења стресних услова пожељно би било третирање препаратима на бази аминокиселина.

 

Прва превентивна заштита се врши још у фази призводње расада фунгицидима на бази:

  1. пропамокарб хидрохлорид-а и
  2. пропамокарб фосетилат-а, док се наредна заштита врши према плану заштите.

 

Друга заштита се врши послије расађивања:

  1. Племењача и пепелница фунгициди на бази : фосетил-алуминијума
  2. Сива трулеж фунгициди на бази: пириметанила

 

Трећа заштита се врши од 10 до 15 дана након друге заштите

  1. Племењача, сива и бијела трулеж фунгициди на бази: металаксил, манкозеб, ципродинил
  2. Лисне ваши и совице инсектициди на бази: делтаметрина