Романијски скоруп-кајмак представљен на Фестивалу сира у Дрнишу

Након успјешне заштите географског поријекла романијског скоруп-кајмака код Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва (WIPO), чланице Удружења „Романијски скоруп кајмак” биле су у студијској посјети Фестивалу сира у Дрнишу, у периоду 14 -16. Јунa 2019. године.

Овом приликом су посјетиле продајна мјеста неколико произвођача органских и географски заштићених производа с циљем размјене искустава и стицања потребних знања и вјештина у области промоције овог типа артикала. Стечена знања о савременим трендовима паковања и дизајна биће од кључног значаја за даљњу промоцију и успјешну продају романијског кајмака, који је однедавно заштићен у 29 земаља свијета.

Посјете Фестивалу сира је искориштена и за састанак са представницима Хрватске господарске коморе, те начелником Одјељења за пољопривреду Шибенско-книнске жупаније, а предсједница Удружења Нада Максимовић је добила прилику да представи романијски кајмак и на локалној радиостаници, Радио Дрниш.

Удружење „Романијски скоруп-кајмак“ има активне чланице са подручја општина Соколац, Хан -Пијесак и Рогатица и основано је почетком 2014. године са циљем заштите  имена и поријекла овог јединственог домаћег производа. Активности Удружења на стандардизацији производа и технологије производње, те регистрацији географске ознаке, имена и поријекла у БиХ, те код WIPO, као и јачања капацитета Удружења на промоцији и продаји скоруп-кајмака подржане су Пројектом унапређења пословне климе и приступа тржишту – ICAM, који проводи Међународна финансијска корпорација, чланица Групације Свјетске банке, у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, а финансира Влада Уједињеног Kраљевства.