Rогатички кромпир у процесу заштите географског поријекла

У Рогатици је јуче одржан је састанак на тему: „ Заштита ознаке географског поријекла рогатичког кромпира’’ на коме су присуствовали произвођачи кромпира из ове локалне заједнице, шеф Одсјека за цертификацију хране у Агенцији за сигурност хране БиХ Драган Брењо, те представници локалне заједнице, Јединице за координацију пољопривредних пројеката, Кластер СРП, професор са Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву Грујица Вицо, као и Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац.

На састанку је објашњено на који начин и како да  произвођачи рогатичког кромпира добију ознаку географског поријекла, да би се њихов производ нашао на тржишту Српске и БиХ  и да би постао препознатљивији, конкурентнији, али и достигао већу цијену. Ознака географског поријекла је назив регије или мјеста који се користи за означавање прехрамбеног производа који има посебан квалитет и углед.

Повољни агроеколошки услови позиционирали су подручје општине Рогатица као кључно микро подручје у Босни и Херцеговини не само по питању меркантилне производње, већ и по питању производње садног материјала кромпира. Тако кромпир има дугу традицију узгоја већ два вијека, а данас се комерцијално узгојем бави око 100 пољопривредних произвођача.

У наредном периоду одржаће се низ састанака са пољопривредним произвођачима како би се што прије покренуо процес заштите ознаке географског поријекла.