Развој пластеничке производње у општини Пале

Представници ОПППУЗ ,,БИОС“ Високо, у сарадњи са Ресором за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац, одржали су стручно предавање и оспособљавање произвођача за производњу поврћа у пластенику, у општини Пале.

Предавањима су присуствовали произвођачи из општине Пале, којима је Задруга ,,БИОС“, уз подршку МПШВ РС, кроз пројекат Развоја руралне конкурентности, извршила испоруку старт ап пакета. У овој општини постављено је 28 пластеника са системом за наводњавање, површине 50m². Поступак производње ће бити праћен  од самог почетка заснивања производње па до пласмана производа. Сваком кооперанту пословни лидер ОПППУЗ ,,БИОС“ Високо нуди годишњи уговором о откупу поврћа.

Трајање пројекта планирано је наредних пет година, гдје је предвиђено проширење броја пољопривредних произвођача с обзиром на потенцијал општине Пале за развој пољопривреде, којем значајно доприноси близина Олимпијског центра ,,Јахорина“ и Града Сарајева.

Овим пројектом обухваћене су и Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Источна Илиџа. Кроз овај пројекат би, на подручју Сарајевско – романијске регије ће се повећати обим пластеничке производње, те пружити могућност малим пољопривредним газдинствима која имају скромне ресурсе за пољопривредну производњу, да кроз пластеничку производњу више врста повртних култура, кроз дужу производну сезону осигурају додатни приход са свог газдинства.