Развој кооперантске мреже произвођача поврћа у општини Трново

У оквиру РЦДП пројекта, које имплементира Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске,  јуче је одржан састанак у општини Трново на којем је присуствовао начелник општине Трново, представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди и пољопривредни произвођачи. Кроз пројекат „Производња поврћа у заштићеном простору“ нуди се могућност пољопривредним произвођачима који располажу мањим ресурсима за пољопривредну производњу да учествују у наведеном пројекту и кроз садњу различитих повртних култура осигурају додатни приход са својих газдинстава.

Овим пројектом у претходној години обухваћено је 157 газдинстава и подијељено исто толико стартап пакета у виду пластеника и система за наводњавање у општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Источни Стари Град, Пале и Соколац, а у овој години је у плану испорука нових 200 стартап пакета. Такође, одржана су и стручна предавања и обуке како за произвођаче почетнике тако и за оне који се већ баве пластеничком производњом, а свакако да ће се наствити са предавањима и обукама произвођача и у овој години.

Обзиром да у општини Трново није било значајне производње поврћа у заштићеном простору и да је тенденција одласка младих и уопште људи са ове општине, жељели смо да их укључимо у овај пројекат и тако подигнемо свијест ових људи о значају ове врсте производње и могућности да на својим парцелама  производе здраво и квалитетно поврће.

На састанку је договорена сарадња општине Трново са Јединицом за координацију пољопривредних пројеката и општина ће суфинасирати пројекат у одређеном проценту, а сам пројекат је конципиран тако да учествује са 40% од укупних средстава (50% ако је корисник жена или особе млађе од 35 година). Овим се постиже крајњи циљ а то је да се олакша корисницима учешће на пројекту и да буде доступније већем броју корисника.