Разговарано о проширењу ратарске производње на подручју регије Добој

Mинистарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, преко Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, реализује пројекат „Развој руралне конкурентности на селу“ (RCDP). Пројекат је финансиран од стране међународне организације за развој пољопривреде (IFAD).

Пројекат има за циљ да пружи подршку малим пољопривредним произвођачима у руралним срединама. На подручју регије Добој кроз „RCDP“ пројекат кандидовано је  неколико бизнис планова, а у току је реализација бизнис планова  из  пластеничке производње поврћа и корнишона на отвореном.

Подршка произвођачима од јуна мјесеца проширена је и на подсектор пчеларства и ратарства (производња житарица и уљарица).

Тим поводом је у Шамцу јуче одржан састанак са потенцијалним лидерима у области ратарске производње.

Састанку су присуствовали већи откупљивачи житарица и уљарица из Посавине, руководилац ПЈ Добој Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, консултант на пројекту и представници општине Шамац.

Закључак састанка је да пројекат треба проширити на ратарску производњу, да постоје капацитети и ресурси на регији Добој, као и воља и намјера потенцијалних лидера да учествују у пројекту.