Представници  МПШиВ РС Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ПЈ Соколац одржали су радни састанак са деканом  и представницима Пољопривредног факултета у Источном Сарајеву. Подручна јединица Соколац, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди дјелује на 12 општина Сарајевско –романијске и Горњодринске регије.

Пољопривредни факултет Источно Сарајево основан је академске 1994/95. године у Источном Сарајеву. Настава се изводи на три циклуса студија. Специфичност Пољопривредног факултета огледа се, између осталог, у томе што је наставни процес организован на три локације – Источно Сарајево, Бијељина и Власеница.

Пољопривредни факултет традиционално организује међународну конференцију „Agrosym“ која је најбоље рангирани научни скуп у Републици Српској, у конкуренцији од 50 научних скупова из свих области. Научни одбор скупа чине научници са свих континената, што скупу даје снажан међународни печат и научни кредибилитет.

На састанку је разговарано о унапређењу аграрног и руралног развоја Сарајевско-романијске регије као и о још низ идеја, планова и пројеката који би се могли реализовати на овом подручју.

Једна од тема састанка је био и новоосновани кластер „СРП“, планиране активностима и идеје кластера и укључивању факултета у те активности, а све у циљу снажније подршке пољопривреди, а потенцијала за то свакако има.

Заједнички циљеви су унапређивање и побољшање пољопривредне производње, научно-истраживачки рад, побољшање квалитета пољопривредних производа и пружање стручних савјета и најновијих научних достигнућа у пољопривреди.