Радионица „Унапређење капацитета савјетодавних служби на западном Балкану“

Представници Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди присуствују првој регионалној радионици на тему “Програм унапређења капацитета савјетодавних служби на западном Балкану за подршку учешћу у IPARD позивима“. Радионица се одржава у Београду у периоду од 16.-20. септембра.

Овај пројекат, првенствено, има за циљ повећање знања и вјештина у оквиру пољопривредних савјетодавних служби. Такође, програмске активности намјењене су и институцијама које управљају IPARD програмима (Министарства пољопривреде, Агенције за аграрна плаћања) као и мрежама за рурални развој које су у директном контакту са потенцијалним подносиоцима захтјева и које подстичу повећање свијести и раде на информисању о могућностима за подношење захтјева.

На радионици ће, између осталог, бити представљени циљеви, функционисање и приоритети IPARD програма као и искуства земаља учесница у кориштењу средстава из овог програма. Такође биће представљена и практична примјена PCM-а (Project Cycle Management) и LFA (Logical Framework Approach) примијењена на стварни IPARD позив као и технички садржаји за изградњу иновативних приједлога.

KEP (Know-how Exchange Program) пројекат под називом „Унапређење капацитета савјетодавних служби на западном Балкану за подршку учешћу у IPARD позивима“ у периоду од марта 2019. до априла 2020. године проводе Area Science Park (АРЕА) – Италија и Стална радна група за регионални рурални развој (SWG RRD).

Пројекат је финансиран од стране Фонда CEI при Европској банци за обнову и развој (EBRD) и намијењен је Министарствима пољопривреде Босне и Херцеговине, Србије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и Албаније.